Index Vakbarát Hírportál

Robert Fico figyelmeztetett: hamarosan újabb politikus ellen követhetnek el merényletet

2024. július 12., péntek 11:43

Robert Fico csütörtökön egy újabb videót töltött fel a közösségi oldalára, amiben arról beszélt, hogy megismétlődhet az ellene elkövetett merénylet. A szlovák kormányfő azt is elmondta: nem csatlakozik Orbán Viktorék nemrég létrehozott európai pártcsaládjához.

Mint korábban írtuk, a szlovák kormányfő nemrég részt vett az első kormányülésen a merénylet óta, és egy közösségi médiás posztban azt írta: „Kedves progresszív liberális média és ellenzék, sajnálom, hogy túléltem, de visszatértem.”

Robert Fico azóta egy újabb videót töltött fel az oldalára, és az Új Szó szerint arról beszélt: a támadója, Juraj Cintula, aki a május 15-ei kihelyezett kormányülés után többször is meglőtte, ellenzéki aktivista volt, amire neki „tucatnyi bizonyítéka” van.

A miniszterelnök egyúttal megismételte azt a kijelentését, miszerint az ellenzék kizárólag „gyűlöletet terjeszt”, ezáltal ők lesznek a felelősök, ha még egy ilyen támadás történik. 

„Az ellenzék július 5-e után merénylethez hasonló cselekmények elkövetésére buzdítja aktivistáit. Abban, hogy ezek a támadások be fognak következni, egy másodpercig sem kételkedem” – közölte Robert Fico (hogy pontosan mivel kelt gyűlöletet szerinte a szlovák ellenzék, azt nem fejtette ki pontosan).

Közölte: nem csatlakoznak a Patrióták Európáért csoporthoz 

Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról: „adná magát”, hogy Robert Fico szlovák kormányfő pártja, az Európai Szocialistáknál felfüggesztett Smer (5 EP-képviselő) átigazoljon az Orbán Viktorék által létrehozott Patrióták Európáért képviselőicsoporthoz, miután az utóbbi időben jól megtalálják a közös hangot a magyar kormánnyal.

A mostani videóban a szlovák kormányfő közölte, hogy nem csatlakoznak a pártcsaládhoz. Fico azt mondta: 

a Smer európai parlamenti képviselői valószínűleg egyetlen frakciónak sem lesznek a tagjai.

A Világgazdaság szerint kifejtette, hogy a pártja nem ért egyet a Szocialisták és Demokraták képviselőcsoportjának számos álláspontjával, és csak bizonyos feltételek teljesítése esetén (amelyek az ukrajnai háborús, illetve a migrációs politikát érintik) lennének hajlandóak visszaülni a frakcióba. Ha ezeket nem kapják meg, akkor inkább függetlenek maradnak az egész EP-ciklusban.

Szó szerint kizárta azt is, hogy máshova üljenek át. Mint mondta: a Smer–SD nem fog olyan európai pártcsaládhoz csatlakozni, amelynek „semmi köze” a baloldali politikához és a szociáldemokráciához.

Robert Fico videója alább megtekinthető:

Rovatok