Index Vakbarát Hírportál

Váratlan újdonságot hozhat a főpolgármester-választást övező bonyodalom

2024. július 13., szombat 18:36

A főpolgármester-választáson látott szűk különbség, a jogorvoslati körök, majd az újraszámlálások felvetettek egy kérdést: szűk különbség esetén automatikussá kell-e tenni az újraszámlálást? Már egy kutatás is készült a témában.

Pénteken a június 9-i választás, az érvénytelen szavazólapok újraellenőrzése, majd valamennyi érvényes szavazat újraszámlálása után – ha mindig más különbséggel is, de – Karácsony Gergely harmadszorra nyerte meg a főpolgármester-választást.

„Ön szerint mindig újra kellene számolni a szavazatokat, ha kicsi a különbség a két jelölt között?” – ezzel a kérdésfeltevéssel készített a Publicus kutatást, amelynek eredményét a Népszava tette közzé.

Az összes megkérdezett 45 százaléka nemmel felelt a kérdésre, viszont 42 százalék indokoltnak tartaná az újraszámlálást szoros eredmény esetén.

A Fidesz–KDNP szavazóinak 48 százaléka támogatná ilyen forgatókönyv mentén az újraszámlálást, 36 százalékuk ellenzi. Az ellenzéki oldalon 42 százalék felelt igennel, 58 százalék nemmel. A Tisza Pártnál kiegyenlített az arány, támogatói 48 százaléka számolna újra, 47 százalék nem. A párt nélküliek 36 százaléka újraszámolás-párti, 42 százaléka nem.

Törvénymódosítás jön?

Gulyás Gergely korábban az atv.hu-nak nyilatkozva megfontolásra érdemes javaslatnak nevezte azt, hogy szűk különbség esetén automatikus legyen a szavazatok újraszámlálása. Ennek egy- vagy félszázalékosnál kisebb különbség esetén lenne értelme a miniszter szerint.

A választási eljárási törvényt az Országgyűlés tudja módosítani, de Gulyás Gergely leszögezte: a kormány nem tárgyalt erről a kérdésről.

Rovatok