Index Vakbarát Hírportál

Nem csökken a tikkasztó hőség, Vas vármegyét leszámítva mindenhol veszélyjelzést adtak ki

2024. július 14., vasárnap 06:10

A hét utolsó napján sem hagy alább a kánikula. Vasárnap a csúcshőmérséklet nyugaton 30–35 fok között, délkeletebbre 35 és 40 fok között alakul. Elszórtan záporokra, zivatarokra is lehet számítani.

Vasárnap délelőtt többnyire napos idő várható kevés felhővel, majd a déli óráktól elsősorban a Duna vonalában, illetve attól keletre erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés, és arrafelé elszórtan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. A cellákat elsősorban felhőszakadás kísérheti.

Este az ország nagy részén csökken a felhőzet és a csapadékhajlam, kiderül az ég. Az egyre nagyobb területen északias irányba forduló szelet a Dunántúlon időnként élénk lökések is kísérhetik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A csúcshőmérséklet északnyugaton, nyugaton általában 30 és 35, míg délkeletebbre továbbra is 35 és 40 fok között alakul – áll a HungaroMet előrejelzésében.

Vas vármegyét leszámítva, valamennyi vármegyére figyelmeztetést adtak ki zivatar, felhőszakadás vagy magas középhőmérséklet miatt. A legmagasabb, azaz hármas fokozatú, vörös veszélyjelzés van érvényben magas középhőmérséklet miatt

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentése szerint vasárnap sem várható lényegi változás, továbbra is a hőség jelenti majd a legnagyobb megterhelést a szervezet számára. A nagy melegben jelentkezhet migrén, vérnyomás-ingadozás, valamint keringési problémák léphetnek fel.

Általános lesz a fáradékonyság, dekoncentráltság, bágyadtság. Alvászavarok, álmatlanság alakulhat ki, emiatt kialvatlanok lehetünk. Felerősödhetnek a gyulladásos jellegű panaszok.

A többfelé trópusi éjszakák miatt az éjjelek sem lesznek pihentetőek. 

Zápor, zivatar környezetében átmenetileg felerősödhetnek az asztmások panaszai, és fülledtebbé válhat a levegő, ami nehézlégzést, rosszullétet okozhat. Nagy lesz a napszúrás és a hőguta veszélye, ezért napközben lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon. 10 és 16 óra között nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok