Index Vakbarát Hírportál

A NAV nyomoz a nyírmártonfalvi lombkoronasétány ügyében

2024. július 16., kedd 06:39

Tarra vágott erdő mellé épült volna a lombkoronasétány 60 millió forintos unió pályázati pénzből. A polgármester még 2018-ban, magánszemélyként pályázott a projektre. A kivitelezés helyszíne saját erdejének területe volt. Mint kiderült, költségvetési csalás ügyben nem az Európai Ügyészség, hanem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomoz.

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben az úgynevezett nyírmártonfalvi lombkoronasétány ügyben nem az Európai Ügyészség, hanem a Nemzeti Adó– és Vámhivatal illetékes szerve nyomoz különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt – áll a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség sajtóközleményében.

Mint azt korábban az Index megírta, Filemon Mihály nyírmártonfalvi fideszes polgármester egy lombkoronasétány megépítésére 60 millió forint uniós támogatást kapott. Csakhogy a fejlesztés megvalósítása közben tarra vágták az erdőt, így a lombkoronasétány mellől akkorra már a lombkorona teljesen hiányzott. Az 50 méter hosszú, sétány céljára épített, fából készült szerkezet magányosan árválkodott az egykori fás, erdős terület helyén. A polgármester még 2018-ban, magánszemélyként pályázott a projektre. A kivitelezés helyszíne saját erdejének területe volt.

Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő 2023. április 16-án előterjesztett írásbeli választ igénylő kérdése alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága Központi Nyomozó Főosztálya különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folytat nyomozást az nyírmártonfalvi lombkoronasétány ügyben

A telek, amelyen különleges torzóként magasodik az ácsolt sétány, a tulajdoni lapok tanúsága szerint ugyancsak Filemoné.

Az Európai Ügyészség (EPPO) 2024. február 23-án átiratot küldött a Legfőbb Ügyészségnek. Ennek lényege szerint a Transparency International Magyarország bejelentést tett korrupcióra hivatkozva a Nyíradonyban megvalósításra került lombkoronaösvény-projektek, illetve a nyírmártonfalvi lombkoronatanösvény-projekt kapcsán. A bejelentő álláspontja szerint uniós támogatásokhoz jutnak politikailag befolyásos személyek.

Az EPPO megállapította, hogy a bejelentésben foglalt tényállítások nem tartoznak a hatáskörükbe, ezért a Transparency International Magyarország bejelentését a Legfőbb Ügyészségnek küldte meg. A Legfőbb Ügyészség ezt követően a bejelentést és az EPPO átiratát a költségvetési csalás bűntette miatt folyó nyomozásban történő felhasználás végett a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészségnek továbbította.

Rovatok