Index Vakbarát Hírportál

Nyilvánosságra hozták több EP-képviselő levelét, ritkán mennek neki így Magyarországnak

2024. július 16., kedd 13:44

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója nyilvánosságra hozta azt a levelet, amelyben több európai parlamenti képviselő arra kéri az Európai Unió vezetését, hogy függessze fel Magyarország szavazati jogát a Tanácsban.

A levélben úgy fogalmaztak, hogy alig kezdődött el a magyar uniós elnökség, Orbán Viktor „máris jelentős károkat okozott”. Ezután megemlítették, hogy a magyar miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnökhöz látogatott a „békemisszió” keretein belül. A levél írói úgy látják, Orbán Viktor szándékosan azt a benyomást keltette, hogy az egész Európai Uniót képviseli, „miközben a valóságban nincs joga az EU-t vagy bármely más uniós tagállamot képviselni a sajátján kívül”.

A levélírók úgy vélekedtek, Orbán Viktor nem csupán a hatáskörét lépi túl, amikor úgy tesz, mintha az egész EU-t képviselné, „hanem aktívan olyan politikai menetrendet követ, amely ellentétes a közös uniós állásponttal”.

Az aláíró EP-képviselők végül arra szólították fel Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, Charles Michelt, a Tanács elnökét, valamint Roberta Metsolát, az Európai Parlament elnökét, hogy mielőbb tegyenek határozott lépéseket a további károk megakadályozása érdekében, példaként Magyarország szavazati jogának felfüggesztését említették.

Az Európai Unió biztosai bojkottálják a soros elnökség magyarországi eseményeit, sőt augusztusban saját brüsszeli találkozót szerveznek. Az uniós vezetők elítélték Orbán Viktor békemisszióját, mondván, az Európai Unió soros elnökeként erre nem volt felhatalmazása – írtuk hétfői cikkünkben.

Orbán Balázs: Szomorú nap ez Európa számára

„Felfüggeszteni a szavazati jogot a béke melletti kiállásáért? Éljen az európai demokrácia” – írta a levélhez fűzött kommentárjában Orbán Balázs.

»A tettek mezejére kell lépni.« Áll a 63 EP-képviselő legújabb, hazánkat támadó, a brüsszeli bürokrata elitnek címzett levelében. Ők persze nem arra gondolnak, amire mi, nem arra, hogy az elmúlt 2 év tétlensége után végre mozdulni kellene a béke irányába. Éppen ennek ellenkezője: hivatalos levélben fejtik ki, hogy Magyarországgal szemben kell »valós lépéseket tenni«. Miért? Mert valaki végre elég bátor volt, hogy elindítson egy folyamatot a béke előmozdításáért. A háborúpártiaknak ez viszont nem tetszik, ezért bojkottálni akarják a magyar elnökséget

– fejtette ki a politikai igazgató.

Rovatok