Index Vakbarát Hírportál

Pillanatok alatt, 140 kilométer hosszan szakadt le az ég az országban

2024. július 16., kedd 12:54 | aznap frissítve

Berobbant a légkör a Dunántúl északi felén, és körülbelül 140 kilométer hosszan zivatarok hűsítik a levegőt a Balaton keleti részétől a Börzsönyig. Mindemellett országos szinten az idei nyár legmelegebb napja lehet a mai.

A Balatontól a Vértesen át egészen a Börzsönyig egy pillanat alatt robbant be a légkör. Északon kezdődött a keddi zivataros időszak, majd késő délelőtt egyszerre egy vonalban a Dunántúl északkeleti felén robbant be a légkör. Nagyjából 140 kilométer hosszan, a Balaton keleti medencéjétől a Velencei-tó mellett, a Vértesen át egészen a Börzsönyig sorakoznak a zivatarok – írja az Időkép.

Mint ahogy azt az Index korábban megírta, zivatarok kialakulásának veszélye miatt az egész országra kiterjedő elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben. Délután 35 és 42 fok között alakul a hőmérséklet, de a zivatarosabb tájakon ennél pár fokkal alacsonyabb maradhat a maximum.

Mindemellett az idei nyár eddigi, ha nem a legforróbb napja lehet kedden. Az abszolút melegrekord is megdőlhet. A HungaroMet veszélyjelzése szerint magas középhőmérséklet miatt másodfokú, narancssárga riasztás van érvényben Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Vas, Veszprém és Zala vármegyékre. A napi középhőmérséklet 27 fok felett alakulhat.

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adták ki a hőség miatt Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna vármegyékre. Az érintett területeken a napi középhőmérséklet 29 fok felett alakulhat.

Kövesse a kialakuló zivatarok és viharok helyzetét az Index új radarképén itt

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

Rovatok