Index Vakbarát Hírportál

Mért a Republikon, ekkora lehet a különbség a Fidesz és a Tisza Párt között

2024. július 16., kedd 06:46

A Republikon Intézet 1000 fő körében végzett kutatása vizsgálta július első hetében a magyar választók körében az aktuális pártpreferenciákat. Az EP-választás két legsikeresebb pártja között már csak alig tíz százalék különbség van.

A kormánypárt támogatottsága az EP-választáson sem csökkent drasztikusan az elmúlt hónapok eseményei ellenére sem, egy hónappal ezelőtt 45 százalékot értek el, a kutatás adatai szerint most 41 százalékuk lenne, ami a teljes népesség körében 31 százalék. Ez az önkormányzati és az EP-választás eredményeit látva némileg meglepő, de az elmúlt időszakban mégis minimális mértékben, de tovább csökkent a Fidesz támogatottsága − kezdte a kormánypárt elemzésével a Republikon Intézet.

A közvélemény-kutatás szerint a második helyet elérő Tisza Párt az ellenzék vezető erejévé vált, mely megmutatkozott június 9-én, és az elmúlt egy hónapban sem változott különösebben, ugyanis még másfél százalékkal növelték táborukat, az EP-választáson 30, most 31 százalékon állnak, mely a teljes népesség esetén 23 százalék.

A Mi Hazánk, amely egy mandátumot tudott szerezni júniusban az EP-választáson, és 7 százalékos eredménynek örülhetett, jelenleg öt százalékon mérhető, mely az ország népességének 4 százalékát fedi le. Ez szintén csökkenés, de még parlamenti bejutási küszöbön belül van.

A DK–MSZP–Párbeszéd-szövetség a választáson 8 százalékot tudott megszerezni, ami számukra bukás volt, hiszen csak két mandátumuk lett ezáltal, és azt is a DK politikusai kapták meg. A kutatásban külön is mérték a három pártot, hiszen 2026-ban nem biztos, hogy ez a szövetség újra együtt indul. A Demokratikus Koalíciót így 7 százalékra mérték, a teljes népességen belül ötre, az MSZP már csak 3 százalékon áll, ami az ország lakosságára vetítve mindössze kettő százalék, a Párbeszéd egy százalék alatt mérhető.

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt ugyan némi részsikert elkönyvelhetett az önkormányzati választáson, hiszen Kovács Gergely lett a XII. kerület polgármestere, de az Európai Parlamentbe már nem sikerült bejutniuk 3,6 százalékos eredményükkel. Ehhez képest a választók körében hat százalékra mérték őket, mely a teljes népességben négy százalék.

A Momentum az egyik legnagyobb vesztese a választásnak, ennek ellenére néhány tizedszázalékkal többet ért el, mint az MKKP. A felmérésben ez az eredmény is mutatkozik meg, hiszen 4 százalékra taksálták őket, a teljes népességben háromra.

A sor végén a mikropártok találhatóak, amelyek 0 és 1 százalék között helyezkednek el, de ezek is három csoportra oszthatók: a Jobbik és a Mindenki Magyarországa Néppárt egy százalék körüliek, de a népesség körében nullaszázalékosak. 

Az LMP, a 2RK és a Megoldás Mozgalom nullaszázalékosak. A Nép Pártján, valamint a Szocialisták és Demokraták pedig el sem tudtak indulni a választásokon, ennek ellenére egy százalék körül állnak a teljes népességben, a július eleji kutatásban azonban nullára mérték őket.

A bizonytalanok viszont a népesség több mint egynegyedét, 26 százalékát teszik ki.

Rovatok