Index Vakbarát Hírportál

Tízmillió állami tankönyv van úton az iskolákba, tanévkezdés előtt meg is érkezhetnek

2024. július 16., kedd 21:50

Első körben 12 millió tankönyvet rendeltek a közoktatási intézmények, a köznevelési államtitkár szerint a szeptemberi pótrendelés során még 1 millióra lesz igény.

A megrendelt tankönyvek gyártása a napokban fejeződik be a debreceni Alföldi Nyomdában, a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek – közölte kedden a Belügyminisztérium köznevelési államtitkárának sajtótájékoztatója alapján az MTI.

Maruzsa Zoltán az Alföldi Nyomdában tett látogatása során azt mondta, az iskolák eddig több mint 11,8 millió tankönyvet rendeltek, a szeptemberi pótrendelésben várhatóan még további egymillióra lesz igény.

A csaknem 13 millió tankönyv és munkafüzet elkészítésére 15 milliárd forintot fordít a kormány; a köznevelésben és a szakképzésben tanulók ezúttal is ingyenesen jutnak hozzá az államilag gyártott tankönyvekhez, a kormány ezzel is csökkenti a családok terheit.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a választék jelentős, a 2024/2025-ös tanév köznevelési és szakképzési tankönyvjegyzékén 42 kiadó 2278 taneszköze szerepel, ami annak is köszönhető, hogy az Oktatási Hivatal idén is 198 új kiadványt készített el – ebből 45 új okostankönyv.

Maruzsa Zoltán kitért arra, hogy az eddig megrendelt mennyiség 83 százaléka (9,8 millió) állami kiadású tankönyv, amelyek világszínvonalú nyomdai technológia alkalmazásával készültek a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) és az Alföldi Nyomda együttműködésében.

Tőczik Zsolt, a KELLO ügyvezető igazgatója hozzátette: a mintegy 700 tankönyvcímmel elkészült csaknem tízmillió tankönyvet a jövő hét végére a raktárjaikba szállítják. 

Az 5200 tonna súlyú, 9100 raklapnyi tankönyvet, amelyekből 1,2 millió diák tanul majd, augusztus 1-jétől kezdik el kiszállítani 4100 iskolába.

A KELLO igazgatója is megerősítette: az iskolakezdésre valamennyi tankönyv az iskolákban lesz. A pótrendeléseket augusztus 21. és szeptember 15. között adhatják le az iskolák, azok kiszállítása szeptember második felében történik – tette hozzá.

György Géza, az Alföldi Nyomda vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy a nyomda 2020-ban állami kézbe került: a részvények csaknem 100 százalékát megvásárolta az állam, csupán egy-egy részvény maradt a református egyház, illetve Debrecen város tulajdonában, utalva az üzem történelmi gyökereire. Az Alföldi Nyomda ma Magyarország legnagyobb könyv- és tankönyvgyára.

A történelmi gyökerekre utalva Pósán László (Fidesz) országgyűlés képviselő, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke felidézte, hogy Magyarországon a Debreceni Református Kollégium volt az anyanyelvi oktatás megteremtője, az ország iskolája, az 1561-ban alapított Alföldi Nyomda pedig a „tudás terjesztője”.

Papp László (Fidesz–KDNP), Debrecen polgármestere azt mondta, minőségi oktatás nem képzelhető el minőségi tankönyvek nélkül. Az Alföldi Nyomdában évente gyártott több mint 25 millió könyv 30-40 százaléka tankönyv.

Rovatok