Index Vakbarát Hírportál

Maszk nélkül, igazolt szamárköhögéssel járt a gyermek-intenzívosztályon egy ellenőr

2024. július 17., szerda 14:25

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) közlése szerint sem az ellátottak, sem a dolgozók körében nem vetődött fel idáig a fertőzés gyanúja a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben (GOKVI), miután egy járványügyi ellenőr maszk nélkül és később igazolt szamárköhögéssel járt a gyermek-intenzívosztályon.

A Népszava értesülése szerint egy járványügyi ellenőr erős köhögéssel végzett vizsgálatot június közepén a GOKVI intenzív osztályán, és annak ellenére nem tette fel a maszkot, hogy a kórház munkatársai felszólították erre. Az intenzíven szívsebészeti beavatkozás előtt álló, illetve a műtéten már átesett, túlnyomórészt újszülöttek vannak, akik még nem kapták meg a két hónapos korban esedékes, szamárköhögés elleni vakcinát, így védtelenek a kórokozóval szemben.

A szamárköhögés rendkívül fertőző, azok közül, akik oltás vagy megbetegedés útján nem immunizáltak ellene 10-ből 9-en nagy valószínűséggel elkapják.

Mint írtunk róla, a magyar gyerekek a születést követő BCG-vakcina után, az első kombinált oltás részeként 2-3-4 hónapos korban részesülnek szamárköhögés elleni alapimmunizálásban, ezután 18 hónapos korukban, majd 6 és 11 éves korukban ismétlő oltást kapnak a kórokozó ellen. 

Mivel a lappangási idő 2-4 hét, most derült ki, hogy elkapta-e valaki a fertőzést.

„Ez idáig nem merült fel, hogy akár az ellátottak, akár a dolgozók körében bárki megkapta volna a szamárköhögést a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben (GOKVI)” – közölte a megkeresésükre az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ). A lap úgy tudja, megelőző antibiotikumos kezelést kaptak a csecsemők, miután a klinika értesült az ellenőr megbetegedéséről. 

Az ellenőrt foglalkoztató kormányhivatal a következő választ küldte nekik az üggyel kapcsolatban: „Budapest Fővárosi Kormányhivatal munkatársa az ellenőrzés során az intézmény házirendjének és vonatkozó szabályainak előírásai szerint járt el.” 

A járványügyes szakemberek úgy tájékoztatták a lapot, hogy a koronavírus-vészhelyzet feloldása után nincs olyan jogszabály, amely előírja a maszk viselését az intenzív osztályokon, a megfelelő higiéniás körülmények biztosítására azonban szigorú előírás van érvényben, amit a kórház szakembere dolgoz ki, és ez szerepel az intézmény higiénikus tervében. A Népszava úgy tudja, a GOKVI higiénikusa is többször felszólította az ellenőrt a maszkviselésre, aki azonban ennek nem tett ennek eleget. 

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) adatai szerint július első hetében 17 szamárköhögéses esetet jelentettek, ezek közül kettőnél már igazolták a fertőzést, a többi laboratóriumi vizsgálata folyik. A betegek közül kettő volt csecsemő. Az esetszámok Európa-szerte emelkednek, az NNGYK közlése szerint azonban itthon nincs országos járvány.

Rovatok