Index Vakbarát Hírportál

Hatékonyak a II. kerületben felszerelt trafiboxok, negyedével csökkent a gyorshajtók száma

2024. július 18., csütörtök 14:47

Egy éve használ a rendőrség a II. kerületben trafiboxokat a gyorshajtók kiszűrésére. Eddig több mint tízezer sebességtúllépőt mértek be. Az elmúlt időszakban ezáltal negyedével csökkent a balesetek száma Budapest ezen részén.

2023 nyarán telepítettek új trafiboxokat Budapest II. kerületében. Július 13. és december 13. között összesen hét eszközt szereltek fel önkormányzati finanszírozással − tájékoztatott a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Az elmúlt egy évben több mint tízezer gyorshajtót mértek be az eddig a kamerák előtt elhaladó 3 082 541 gépjármű közül. A pontos számadatok szerint 10 466 esetről rögzítettek felvételt. Ezek közül a legnagyobb sebességtúllépés az Árpád fejedelem útján történt, két alkalommal a lakott területen megengedett 50 kilométer/óra sebesség helyett 111 kilométer/órával haladtak el a mérőeszköz előtt.

Nehezítő körülmény a sebességhatárt nem betartók számára, hogy a hét trafibox közül sosem tudják, melyikbe helyeztek el ténylegesen sebességmérő kamerát. Ennek hatására a 2022. július 1. és 2023. július 1. közötti időszakban esett 170 személyi sérüléssel járó közlekedési balesethez képest az elmúlt évben 124 eset történt, mely 27 százalékos csökkenést mutat a II. kerületben.

Rovatok