Index Vakbarát Hírportál

A Főkertet is átverte egy parkfenntartási bizniszben utazó bűnszervezet

2024. július 19., péntek 16:39

Több mint kétmillió forintot csalt ki egy bűnszervezet a fővárostól. A banda egyik tagjától a Nemzeti Adó- és Vámhivatal több luxusautót, valamint egy zacskó készpénzt is lefoglalt.

A Zöld-Édenkert Kft a Fővárosi Önkormányzat számláját is jócskán megcsonkította, a hivatal szerint 2 276 149 forint követelés áll fenn a céggel – írja az Átlátszó.

A parkfenntartási bizniszben utazó bűnszervezetet korábban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei is megtalálták, ekkor többek között egy Ferrarit és egy zacskó készpénzt foglalt le az adóhatóság.

A bűnszervezet összesen több mint 4 milliárd forint értékben nyert el kertészeti megbízásokat a Főkert Zrt.-től az elmúlt évtizedben, közbeszerzési eljárásokon. Ebből két és fél milliárd forint értékű megbízást az utóbbi három évben kapott meg a DeerGarden Kft, a Városligettel kapcsolatos zöldfelület-fenntartási munkákra.

A portál megkeresésére a Városháza mindössze annyit közölt, a cég tartozása nem szerződéses viszonyból keletkezett. A lap valószínűnek tartja, hogy be nem fizetett adójellegű tartozásról van szó, mint például a Fővárosi Önkormányzat által szedett iparűzési adó (a Zöld-Édenkert Kft budapesti székhelyű).

Mindezekből kiderül tehát, hogy a főváros nem állt szerződéses kapcsolatban a bűnszervezettel, a parkkartel többi szereplőjével viszont igen. Ezek a cégek a Főkert Zrt., majd pedig a Budapesti Közművek (BKM) által kiírt közbeszerzési eljárásokon számtalanszor nyertek az elmúlt évtizedben.

Rovatok