Index Vakbarát Hírportál

Karsai Dániel szerint nem az a lényeg mennyit éltünk, hanem hogy hogyan

2024. július 19., péntek 20:03

Az aktív eutanázia mellett kiálló Karsai Dániel alkotmányjogász Post Mortem bejegyzéssorozatában ezúttal a „carpe diem” ellentmondásairól írt.

Az ALS-ben (amiotrófiás laterálszklerózisban) szenvedő alkotmányjogász, Karsai Dániel egyre nagyobb népszerűségnek örvendő sorozatának 80. részében hosszasan taglalta, hogy mit is jelent a mának élni.

Karsai Dániel úgy gondolja, hogy a klasszikus értelembe vett carpe diem kijelentés kivitelezhetetlen. Egyszerűen nem fér bele 24 órába minden, amit egy ember csinálni szeretne, nem lehet mindenkivel elég időt tölteni, minden filmet újranézni, könyvet újraolvasni, videójátékot újrajátszani, vagy egyszerűen eleget bulizni.

Szerinte sokkal szerencsésebb, hogyha úgy élünk, mintha egy hónapunk, évünk, évtizedünk lenne hátra – attól függ, kit mi motivál. Ekkor kell elkezdeni foglalkozni az igazán fontos dolgokkal, azzal, ami tényleg boldoggá tesz minket.

Én egyébként kevesebb unalmasabb dolgot tudok elképzelni az örök életnél. Olyan legkésőbb tízezer év alatt az összes szóvicc elfogy, a világ összes nyelvén

– fogalmazott az alkotmányjogász.

Karsai Dániel alkotmányjogász júniusban fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB), ugyanis úgy gondolta, az alaptörvény sérti az emberi önrendelkezési jogot az aktív eutanázia tiltásával. A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő aktivista számára az ALS által felkínált öt év pont az általa említett motiváló időtáv.

Rovatok