Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, miről beszélhet Orbán Viktor Tusványoson

2024. július 19., péntek 21:42

Ismét nagyívű beszéddel készülhet Orbán Viktor miniszterelnök július 27-ére, szombatra, a Tusványosi Szabadegyetemre, ahol információk szerint nem 2030-ig, hanem 2040-ig fogja felvázolni Magyarország kilátásait.

Idén immár 33. alkalommal rendezik meg a tusványosi szabadegyetemet. A Jobb pályán címet viselő, július 23. és 28. között tartandó rendezvényen ezúttal is a közéleti-kulturális témák dominálnak majd, ám ahogy megszokhattuk, a gazdaság is terítékre kerül.

Bár az ötnapos rendezvény alatt a Széll Kálmán-sátor lesz az állandó helyszíne a manapság nem kevésbé konfliktusos témáknak, valójában a miniszterelnök szombati beszéde tartalmazhat leginkább izgalmakat – értesült a Világgazdaság.

A lap arra is kitér, hogy a kormányfő tavaly egy mainál sokkal nehezebb környezetben értékelte a folyamatokat: az infláció két számjegyű tartományban volt, és már egy évet töltött a gazdaság a technikai recesszióban. A magyar gazdaság éppen kikecmergett az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb válságából, miközben a külső fenyegetés és a vámháborúk képe már felsejlett. 

Azóta szinte minden területen javultak a gazdaság pozíciói, azonban a kereskedelmi konfliktusok és a háborúk, úgymint az orosz–ukrán háború, már több mint két és fél éve zajlik.

 Nekünk világpiac kell, világkereskedelem, nem pedig egy bezárkózó Európai Unió

– fogalmazott egy évvel ezelőtt Orbán Viktor, aki az elmúlt években sokszor elmondta, hogy tízmilliós országként állandóan a gazdasági kapcsolatokat kell keresnünk, ugyanis a méretgazdasági előnyöket csak így tudjuk kihasználni, és kizárólag ez biztosítja a jövedelmi színvonal emelését.

A kormányfő visszautalt arra is, hogy 2010-ben még az volt tervük, hogy olyan gazdaság legyen 2030-ra, amely kiszolgálja Magyarországot. Szerinte céljainkkal időarányosan jól állunk, a magyar gazdaság összteljesítménye tizenhárom év alatt megháromszorozódott.

Kijelölte azt a célt is, hogy 2030-ra 160 ezermilliárd forintra kell nőnie a magyar GDP-nek.

A kormányfő azt ígérte, hogy a mostani Tusványoson már nemcsak 2030-ig, hanem 2040-ig fog víziót adni. A kormányfő várhatóan Donald Trumpról, az unió előtt álló legnagyobb gazdasági kihívásokról és a békemissziójáról is fog beszélni a hagyományosan szombati eseményen.

Rovatok