Index Vakbarát Hírportál

Hadházy Ákos: Sok ezer embert érinthet, hogy a hatóságok elutasították a gyógyszerkérelmeket

2024. július 21., vasárnap 17:11

Tavaly 3316 honfitársunk halhatott meg, vagy szenvedhetett tovább azért, mert elutasították egy új, hatásos gyógyszer iránti kélemet – írta Facebook-posztjában Hadházy Ákos független képviselő. A politikus szerint „néhány éve nőtt a kérelmek, de az engedélyek száma is. Látszólag boldogok lehetnénk ettől, de a valójában inkább mélyen szégyellje magát a kormány”.

A politikus bejegyzésében azt írta, hogy egy európai oknyomozó újságírói csoport döbbenetes dolgokat tárt fel: az elmúlt években törzskönyvezett 32 új, áttörést hozó gyógyszeréből Magyarországon csak 5 elérhető, mert a kormány szerint túl drágák. Majd kiemelte, hogy 

Ausztriában, Németországban az összes gyógyszer hozzáférhető, de az EU összes országában jobb a helyzet, mint nálunk. A magyar kormány azzal védekezett, hogy nálunk egyedileg, méltányossági alapon lehet kérni ezeket a gyógyszereket. 

Ezért kikérte az erre vonatkozó hivatalos adatokat, amelyekből kiderült, hogy „néhány éve nőtt a kérelmek, de az engedélyek száma is. Látszólag boldogok lehetnénk ettől, de a valójában inkább mélyen szégyellje magát a kormány” – vélekedett.

Majd több pontban is jelezte az észrevételeit:

Érdemes arra is kitérni, hogy május 6-án lépett életbe az a rendelet, miszerint a fiókgyógyszertárakban nem szükséges gyógyszerész fizikai jelenléte. Tavaly nyáron az Index írt elsőként az akkor még rendelettervezetről, majd annak Magyar Közlönyben megjelent részletszabályozását és az arra adott szakmai válaszokat is mi mutattunk be – a kérdéssel az alábbi cikkben foglalkoztunk részletesen.

Rovatok