Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány Ferenc elmondta a véleményét Orbán Viktor fizetéséről

2024. július 21., vasárnap 11:57

A magyar emberek bruttó átlagkeresetéhez viszonyítva a kormányfő, Orbán Viktor fizetése 9,5-szeres, amely messze a legmagasabb az uniós vezetők között – írta az Átlátszó, aminek hírére Gyurcsány Ferenc reagált nemrég.

Ha csak a fizetés összegét nézzük, akkor Orbán Viktor miniszterelnök „csak” a nyolcadik legjobban kereső vezető az Európai Unió országai közül – bár azért a spanyolnál így is kétszer, a bolgárnál háromszor többet visz haza havonta –, viszont ha a bruttó átlagbérhez képest nézzük a dolgot, akkor már eléggé kiugró a magyar kormányfő előnye, így messze az övé a legmagasabb fizetés az uniós országok miniszterelnökei közül – számolt be róla az Átlátszó

Orbán Viktor a magyar bruttó átlagbér 9,5-szeresét kapja hónapról hónapra.

Hiába keres például Olaf Scholz német kancellár még Orbánnál is sokkal többet havonta (körülbelül 11 millió forintnyi eurót), ha a német átlagbér bőven a magyar felett van, így ott „csak” az 5,9-szeresét teszi ki a kancellári fizetés az átlagnak. Ehhez képest a bolgár kormányfő fizetése szintén 4,8-szorosa a bolgár lakosság átlagfizetésének, viszont havi összegre lebontva még így is jócskán elmarad a magyar miniszterelnökétől.

A magyar kormányfő csaknem tízszeres szorzóját egyébként Robert Fico követi 7,6-szoros szorzóval, harmadik helyen pedig a cseh Petr Fiala 6,1-szeres összeggel.

A legjobban ebből a szempontból Málta (ott 2,3-as a szorzó) és Horvátország (2,5-szörös kormányfői fizetéssel) áll, ott a legkisebb a rés az emberek bruttó átlagos fizetése és a miniszterelnöki havi fizetések között. Orbán Viktor csaknem annyit keres évente, mint Mette Frederiksen dán miniszterelnök, csak amíg ott ez az átlagbérek 2,7-szeresét jelenti, addig Magyarországon a 9,5-szörösét.

Az Európai Unió 8 országában az átlagbér háromszorosánál is kevesebbet keres a kormányfő, míg a 27 országból 20-nál 5 alatt marad a szorzó, csak egyetlen országban emelkedik 8 fölé (ami egyből 9 fölött is van), ez az ország pedig Magyarország.

Gyurcsány Ferenc reagált a hírre

Közösségi oldalán reagált az összesítésre Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, Magyarország korábbi miniszterelnöke. 

Ugye emlékeznek? Én a miniszterelnökségem alatt a fizetésemet alapítványoknak adtam. És még csak azt se mondhatják, hogy »hát persze, Gyurcsány megengedhette magának«. Mert ugye abban egyetértünk, hogy Orbán sokkal nagyobb vagyont harácsolt (lopott?) össze magának, mint amekkora nekem valaha volt és lesz

– írta posztjában Gyurcsány, és hozzátette, hogy ő a saját vagyonát tisztességes módon, az üzleti világban szerezte. 

Rovatok