Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány Ferenc nekiesett a civil politikusoknak, még a létezésüket is elutasította

2024. július 22., hétfő 16:45

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke hétfőn közösségi oldalán a parlamentarizmus, a pártok, valamint a politikusok és civilek kérdéskörét járta körül. Kijelentette, hogy civil politikusok nem léteznek, a lecserélésre vonatkozó szándék pedig a parlamentarizmus gyengítését eredményezi.

„Nincs alkotmányos demokrácia parlament nélkül, nincs modern parlament pártok nélkül, a parlamentben nem civilek ülnek, hanem politikusok, a képviselőt pedig pártja (a frakciója) ellenőrzi, nem a választó” – közölte Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke hétfői Facebook-bejegyzésében, amelyben a parlamentarizmus, a pártok, valamint a politikusok és civilek kérdéskörét járta körül.

A pártelnök eszmefuttatását először a parlament fogalommagyarázatával kezdte, amelyet a népképviselet univerzális intézményének nevezett, majd a pártok következtek. Kijelentette, hogy a képviselők „megválasztásuk egyéni jellege ellenére” pártjukat képviselik a parlamentben, így a választók „végső soron politikát, pártot és nem pedig egyedi képviselőt választanak”.

A DK elnöke ezután a politikusok és a civilek közötti különbségeket firtatta, hangsúlyozva, hogy „nincs olyan, hogy »civil politikus«”. Úgy látja, hogy „egy parlamenti cikluson belül a politikai álláspont kiszámítható képviseletét nem a képviselő, hanem a mögötte álló párt (a frakció) biztosítja”.

Meglátása szerint a politika és a politikusok ellenőrzése, számonkérése, szükség esetén felelősségre vonása egyike az alkotmányos demokrácia garanciális elemeinek, azonban „a rendszerszintű politikus- és pártellenesség, az ezek nyomában megjelenő, a politikusok civilekre történő lecserélésére vonatkozó szándék a parlamentarizmus gyengítését eredményezi”. Úgy véli, hogy „miközben a politikusi hivatást betöltő konkrét személyt le lehet váltani valaki mással, de a politikust mint közéleti funkciót nem lehet kicserélni a civilség közéleti funkciójára”.

A politikai szerepben pedig mindenki politikus lesz függetlenül attól, hogy minek nevezi önmagát. A politikusnak pedig a politika történelmi, társadalmi, kulturális rendszeréből fakadó alapnormáinak kell megfelelnie akkor is, ha esetleg – hamisan vagy hazug módon – a »civil politikus« pózában tetszeleg. Az alkotmányos parlamentarizmust, a demokratikus jogállamot támogató demokraták szembehelyezkednek a politikaellenes klisékkel, megalapozatlan kísérletekkel, köztük a politikát a civilséggel helyettesíteni kívánó hazugságokkal is

– írta Gyurcsány Ferenc közösségi oldalán, hozzátéve, ez nem jelenti azt, hogy helytelen a civilek megjelenése a politikában.

Rovatok