Index Vakbarát Hírportál

Fontos határidő járt le a Magyar Péter-féle hangfelvétellel kapcsolatban

2024. július 22., hétfő 18:06 | két hónapja frissítve

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) júniusban ismertette döntését, hogy nem nyomoznak tovább Magyar Péter kijelentéseivel kapcsolatban. Az ügy eredetileg egy ismeretlen személy feljelentése miatt kezdődött az ügyészségen, ő fellebbezhetett volna a nyomozóhatóság döntése ellen, de a jelek szerint nem élt ezzel a lehetőségével.

Idén márciusban nyomozás indult Magyar Péter Facebook-bejegyzéseivel kapcsolatban. A vizsgálat egy ismeretlen személy bejelentése miatt kezdődött – ismeretes, hogy emiatt jelent meg Magyar Péter a Budapesti Nyomozó Ügyészségnél tanúmeghallgatáson, majd ezzel kapcsolatban hozta nyilvánosságra az ismert hangfelvételt, amin volt feleségével, Varga Judittal beszélget. A KNYF júniusban jelentette be, hogy megszüntette a nyomozást az ügyben, erről egy részletes határozatot is publikáltak.

A hétvégén azonban lejárt az a harminc napos határidő, ami a bejelentő számára állt fenn, hogy fellebbezzen a döntéssel szemben. Kovács Katalin, az ügyészség szóvivőjének tájékoztatása szerint nem érkezett felülbírálati indítvány a főügyészséghez az illetőtől. 

Mivel ilyen indítványt nem nyújtott be, így nem vizsgálják felül a hatóság döntését.

A szóvivő hozzátette, hogy a határidő lejártát követően – mivel a feljelentő nem élt jogorvoslattal – az ügyészség öt munkanapon belül egy hónapra közzéteszi az anonimizált határozatot a központi elektronikus tájékoztatásra szolgáló honlapján.

Tájékoztatom továbbá, hogy az így közzétételre kerülő határozat tartalmazza az ellene benyújtható felülbírálati indítvány  büntetőeljárási törvényben meghatározott feltételeit,

így továbbra is meg lesz a lehetőség arra, hogy bárki fellebbezen a döntéssel szemben.

Mint ismert, egy hónappal ezelőtt az ügyészség egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy vádemelési javaslat nélkül zárta le a nyomozást a Magyar Péter-féle hangfelvétel ügyében.

Magyar Pétert, a Tisza Párt elnökételőször márciusban hallgatták meg tanúként a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen. Meghallgatása után három állítást fogalmazott meg a Völner–Schadl-ügyről:

Az ügyészség képtelenségnek nevezte, hogy „a megnevezett ügyben bizonyítékot tartott vissza, vagy bárki az ügyészségen lévő bizonyítékot semmisített volna meg”. Magyar Péter a meghallgatására ígért egy olyan hangfelvételt, amellyel bizonyítani tudja állításait. A hangfelvételt közzé is tette, annak leiratát itt olvashatja.

Az üggyel kapcsolatban kilenc tanút hallgattak meg, köztük volt Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely, valamint a hangfelvételen szereplő személyeket, akik azt mondták, nincs tudomásuk arról, hogy valakinek feljelentési kötelezettsége lett volna, és ezt elmulasztotta.

Ezért a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozó főügyészség. 

A Tisza Párt alelnöke még a tájékoztató közben reagált a Facebookon. Mint írta, szürreális a sajtótájékoztató, mintha az 1950-es években lennénk. Szerinte az ügyészek „izzadságszagúan próbálják megmagyarázni, hogy a volt igazságügyi miniszter által a hangfelvételen elmondottak ellenére semmilyen bűncselekmény nem történt”. Az elhangzottakat részben hazugságnak, részben a hangfelvétel szándékos félreértelmezésének nevezte, és azt ígérte, részletesen cáfolni fogja az ügyészség állításait. Azt is hozzátette, ha már nem Polt Péter lesz a legfőbb ügyész, a vádhatóság leporolja az ügyet, és „kivizsgálja a mostani nyomozásban elkövetett szándékos szabálytalanságokat”.

Rovatok