Index Vakbarát Hírportál

Hét dizájnerdrogot, köztük négyfajta herbált tett tiltólistára a kormány

2024. július 26., péntek 14:47

Hét szerrel bővült a tiltott dizájnerdrogok listája – tudatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közleményben az MTI-vel pénteken.

Rétvári Bence hangsúlyozta: Magyarországon zéró tolerancia van a kábítószerekkel kapcsolatban. A dizájnerdrogok kiemelt veszélyt jelentenek, most hét új anyaggal bővült a tiltott pszichoaktív szerek listája.

A dizájnerdrogok különösen nagy veszélyt jelentenek, hiszen összetételük és hatásuk sokszor bizonytalan, ezért fogyasztásuk beláthatatlan következményekkel járhat.

Folyamatos a versenyfutás a droglaborok és a rendőrség között, ezért fontos, hogy a tiltott szerek listája rendszeresen frissüljön, és a rendőrök mielőbb fel tudjanak lépni a legújabb szerek terjesztőivel szemben is.

Hét új pszichoaktív anyag került fel a nyári szezon elején a dizájnerdrogok tiltólistájára. A hét újonnan listára vett anyag közül Magyarországon négy anyag jelent meg, herbálnak minősülnek. A további három anyag közül egy szintetikus LSD-származék, egy anyag nyugtató-altató hatású, egy pedig szintetikus opioid származék.

E három, különböző hatású anyagból hazánkban még nem történt lefoglalás

– közölte Rétvári Bence.

„Hazánkban 2015 óta az ellenőrzött anyagok listáját miniszteri rendelet határozza meg, így a hatóságok gyorsabban és rugalmasabban tudnak reagálni az újonnan megjelenő szerekre. A magyar szabályozás lényege, hogy a tiltólistára nemcsak konkrét anyagok kerülnek fel, hanem úgynevezett törzsképletek is, amik bizonyos vegyületcsoportokat a közös kémiai szerkezeti részek alapján határoz meg, ezáltal a későbbiekben forgalomba kerülő változatok birtoklása, árusítása automatikusan büntethetővé válik. Az új pszichoaktív anyagok listája jelenleg 339 egyedi vegyületet tartalmaz” – áll a közleményben.

A kormány jelentős összegű forrásokat fordított a kábítószer-probléma és a szenvedélybetegségek megelőzésére is. Többek között 8,72 milliárd forintot a gyermek- és ifjúságpszichiátria, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális feltételeinek fejlesztésére, valamint 4,7 milliárd forintot a pszichiátriai és az addiktológiai gondozóhálózat fejlesztésére – tudatta közleményében Rétvári Bence.

Rovatok