Index Vakbarát Hírportál

Koraszülött-mentőautóra gyűjt a Peter Cerny Alapítvány

2024. július 26., péntek 16:44

Új koraszülött-mentőautóra gyűjt a Peter Cerny Alapítványi Mentőállomás, az életmentő jármű megvásárlásához még több mint 33 millió forintra van szükség.

Szükségessé vált a Peter Cerny Alapítványi Mentőállomás egyik koraszülöttmentőjének cseréje, de a tartalékaik kifogyása miatt csak adományozói segítséggel tudják beszerezni az új járművet. 

Az alapítvány „Mentőt a mentőknek” nevű akciójában virtuális puzzle játékot indított a honlapján, hogy összegyűjtse a hamarosan elkészülő új mentőautó árából még hiányzó összeget. A megvásárlásához még több mint 33 millió forintra van szükség. 

Azok, akik szeretnének hozzájárulni a jármű beszerzéséhez ezen a linken, vagy banki átutalással (10900028-00000014-34030012) küldhetik el a támogatásukat. Az alapítvány minden 10 ezer forint után láthatóvá tesz egy puzzle darabot az ehhez készített virtuális kirakón. A támogatók pedig e-mailben is megkaphatják a saját darabkájukat. 

Miért szükséges speciális mentőautó a koraszülötteknek?

Mivel a koraszülés sokszor előre nem jósolható meg, az ilyen váratlan helyzetekben az élet mezsgyéjén egyensúlyozó 400-500 grammos koraszülöttek életben maradását és minőségi túlélését az első életpercekben alkalmazott legmagasabb szintű intenzív osztályos ellátás határozza meg – hangsúlyozza közleményében a Peter Cerny Alapítvány, hozzátéve: ha a születés helyén nem működik ilyen centrum, akkor ezt a kitelepülő, mozgó NIC-III felszereltségű neonatológiai rohamkocsi biztosíthatja.

„Az újszülöttek méreteinek és élettani sajátosságainak megfelelő speciális eszközökkel felszerelt mentőautó, és az azon dolgozó neonatológusok biztosítják, hogy a mentési helyszínen is megkezdhető legyen a későbbi definitív intenzív ellátás, ami azután a szállítás alatt, megszakítás nélkül folytatható az intenzív centrumba érkezésig” – írták.

Rovatok