Csaknem 90 magyar élelmiszert díjaztak idén a világ egyik legnagyobb és legszigorúbb gasztronómiai versenyén, a Great Taste Award-on. A kézműves élelmiszerek versenyén a Csíz Sajtműhely Baracskai öreg sajtját és a Nativus szarvasgombás szarvasszalámiját a legmagasabb elismerésnek számító 3 csillaggal díjazták.
A brit Great Taste Award, avagy a Nagyszerű Íz Díjat 1994 óta minden évben megrendezik. A kézműves ételek és italok versenyén a bírák teljesen vakon, csak az ízekre koncentrálva véleményeznek.
A többek között ételkritikusokból, újságírókból, szakácsokból, termelőkből álló nemzetközi zsűri elsősorban az ízekre, az aromákra koncentrál, de természetesen figyelembe veszi a textúrát és persze a minőségi összetevőket is.
A díjakat három kategóriában ítélik oda: egy, két és három csillagot ítélhetnek meg a zsűritagok. Idén, a több mint 13 ezer élelmiszer közül 4 ezer kapott egy csillagot, 1386 termék kettőt, 3 csillagot pedig mindössze 266 élelmiszer.
A magyar gasztro-manufaktúrák a legkülönfélébb készítményeket indították a versenyen, egyebek mellett szörpöket és szirupokat, csokoládékat, kekszeket, chipseket és fűszerpaprikákat. Ezek közül 21 nyert 2 csillagot és 64-et díjaztak 1 csillaggal.
A szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközlemény szerint:
A legmagasabb elismerésnek számító, 3 csillagot két hazai termék is megkapta. A Csíz Sajtműhely Baracskai öreg sajtja és a Nativus szarvasgombás szarvasszalámija.
A Baracskai öreg sajtot a Csíz Sajtműhelyben készítik 2015 óta, egyedi recept alapján. A 10 kilogrammos sajtot 10-12 hónapig érlelik, hajlékony textúrája, érett ananászra emlékeztető illata és dióra, karamellára hajazó íze sokáig megmarad a szájban. „Tejtestvére”, a Baracskai félkemény szintén eredményesen szerepelt, 1 csillagot kapott a bírálóktól.
A szarvasgombás szarvasszalámit a Nativus családi vállalkozás készíti. A vállalkozás több évtizedes tapasztalattal rendelkezik erdő- és vadgazdálkodás terén. 2020 óta már saját vadhúsfeldolgozó üzemükben készítik termékeiket.