Index Vakbarát Hírportál

Most utazik? Van pár tippünk, hogyan kerülheti el a káoszt

2024. augusztus 2., péntek 12:07

Az augusztus az európai országok nagy részében hagyományosan a nagy utazások hónapja, ami Magyarországon sincs másként. A légi közlekedésre jellemző káosz, az utas- és egészségbiztosítással kapcsolatos bizonytalanság és a pénzváltás kérdései azonban még a legvártabb pihenéseket is megmérgezhetik. Ezért összeszedtük, mit érdemes tudni, ha felkészülten szeretnénk útnak indulni.

Hogyan válasszunk úti célt?

Az utazás kiválasztásánál fontos tényező, hogy kivel utazunk, mi az utazásunk célja, mit enged meg a munkánk, és legfőképpen mennyi pénzünk van a nyaralásra. De más számít ideális úti célnak egy család számára, egy párnak vagy egy baráti társaságnak – mondta lapunknak Kiss Róbert Richárd utazási szakértő, aki szerint érdemes elsősorban ezek mentén keresni, ha nyaralásra adtuk a fejünket.

Ugyanakkor azt is jó végiggondolni, milyen pozitív élményeket ígérhet a kiválasztott desztináció. Elsősorban olyan helyet válasszunk, ahol nem okoz gondot a különböző szolgáltatások kifizetése, mert elvehet az élményből, ha a pénzügyeken aggódunk ahelyett, hogy élveznénk a nyaralást.

Melyek a legnépszerűbb úti célok?

A koronavírus-járvány után is trendi maradt a belföldi turizmus, ahol a nyaralók 70 százaléka Budapesten kívüli helyszínt választ. Nagyon népszerű Debrecen, Eger környéke, a Mátra és a Bükk térsége, a kisebb települések közül Noszvaj és az Őrség falvai. De természetesen idén is a Balaton áll az első helyen. A Szállás.hu foglalási adatai szerint

2024 második negyedévében minden ötödik belföldi foglalás a Balaton térségébe szólt.

Ezen belül Siófok, Hévíz és Balatonfüred a legnépszerűbb.

A külföldi úti célok közül egyértelműen a horvát Adria hódít a magyarok körében. Többen nyaralnak idén Horvátország tengerpartjainak övezetében, mint tavaly, és a megvalósult foglalások alapján ez a szám augusztusban és szeptemberben is növekedni fog. Az utazási szakértő szerint

nem kizárt, hogy ismét csúcsot dönt a magyar turisták száma a szomszédban, ami a várakozások szerint 750 ezer fölött alakul év végére.

De Jordánia, Marokkó és Málta mellett Görögország is reneszánszát éli, az új célpontok között pedig Montenegró és Albánia örvend nagy népszerűségnek. 

Kell-e, érdemes-e utasbiztosítást kötni?

Utazás előtt – legyen szó buszos, repülős vagy autós útról – mindenképp célszerű utasbiztosítást kötni. Az utasbiztosítás megvédi az utazót attól, hogy esetleges baleset, betegség, a poggyász eltűnése vagy más káresemény esetén egy távoli országban magára legyen utalva, vagy hogy milliós költségeket fizessen ki saját zsebből.

Emellett rengeteg alkalommal segíthet azoknak, akik külföldre mennek, és valami komolyabb egészségügyi problémájuk akad.

Míg a járműbiztosítások esetében a biztosítók hosszabb huzavona után térítik meg a kárt, addig egy utasbiztosító egészségügyi probléma esetén sokkal rugalmasabban és gyorsabban jár el

– fejtette ki az utazási szakértő. 

Mit tehetünk, ha késik vagy törölték a járatunkat?

Akár késik a járatunk, akár törölték, első körben oda érdemes fordulni, ahol a jegyünket vásároltuk, vagy magához a légitársasághoz. Fontos tudni, hogy késés vagy járattörlés esetén az utas jogait az Európai Unió légiutas-jogokról szóló, 261/2004 EU-rendelete szabályozza.

Ennek értelmében három óránál hosszabb késés esetén 1500 kilométeres távolság alatt 250 euró, 1500–3500 kilométeres távolságnál 400 euró, 3500 kilométeres repülésnél hosszabb utaknál 600 euró kártérítésre jogosultak az érintettek. A pénzbeli kártérítésen felül az utast megilleti a megfelelő ellátás is – étkezés, frissítők, szállodai elhelyezés.

Járattörlés esetén valamivel más a helyzet: biztosítani kell az utas számára az átfoglalást egy másik járatra, vagy vissza kell téríteni a jegyárat. Ezenkívül a légitársaság köteles megtéríteni az utas felmerülő egyéb költségeit, például a szállodai szobát, ha csak másnap tud tovább utazni. Kivételt jelent vis maior helyzet, valamint ha két héttel az indulás előtt törlik a járatot.

Miért fontos az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Mielőtt útnak indulnánk, az utasbiztosításon kívül érdemes egészségügyi biztosításról is gondoskodni, és Európai Egészségbiztosítási Kártyát készíttetni. A kártya ingyenes orvosi ellátást biztosít Európán belül a magyar egészségügyi szolgáltatásra jogosultaknak. Az egyes országokban azonban eltérő lehet az ingyenes egészségügyi szolgáltatások köre, ezért jó tudni, hogy nem minden országban vagyunk ugyanolyan kezelésekre jogosultak.

De ha ennél is biztosabbra mennénk, akkor regisztrálhatunk konzuli védelemre is, amely jelentősen meggyorsíthatja a konzuli segítségnyújtás folyamatát.

Mire figyeljünk, ha repülővel utazunk? 

Vegyük nagyon komolyan, hogy 2,5-3 órával a gép indulása előtt már a reptéren legyünk! Hagyjunk elegendő időt a check-inre, a tájékozódásra. Ha késik a gépünk vagy törölték a járatunkat, hasznos, ha nem az utolsó pillanatban érkezünk, és értesülünk a problémáról, így időben meg tudjuk kezdeni a szükséges intézkedéseket. Ehhez érdemes használni a légitársaságok mobilapplikációit, amelyek aktuális információkkal szolgálnak a járatunkról.

Mire figyeljünk, ha autóval utazunk?

Mielőtt kocsival indulnánk nyaralni, mindenképp győződjünk meg arról, hogy járművünk megfelelő állapotban van. Még egy új autó esetében is érdemes leellenőrizni a motorolajszintet, a hűtőfolyadékot és a keréknyomást. Ne felejtsük otthon a forgalmi engedélyt, vagy ha nem a nevünkre szól, akkor legyen meghatalmazásunk, hogy vezethetjük az autót.

Semmiképp se várjunk a tankolással az utolsó pillanatig – hívta fel a figyelmet Kiss Róbert Richárd, aki szerint akkor sem érdemes várni az újratöltéssel, ha néhány kilométer múlva már olcsóbban tölthetnénk tele a tankot. Készüljünk fel a dugókra, és legyen nálunk elegendő mennyiségű víz és élelem.

Milyen dokumentumokat vigyünk magunkkal?

Utazástól és országtól is függ, milyen dokumentumokat kell kötelezően magunknál tartanunk, ám ez a néhány okmány általában fontos, hogy nálunk legyen:

Kártya vagy készpénz?

Mindig legyen nálunk készpénz, arra az esetre, ha nem tudnánk kártyával fizetni. Bár mára szinte egyértelmű a kártyás fizetési lehetőség, sosem tudhatjuk, mikor kerülünk olyan szituációba, amikor nem tudjuk használni a bankkártyánkat. „Ha nem eurózónába utazunk, akkor is tartsunk magunknál eurót vagy dollárt, mert forintot kevesebb országban váltanak” – emelte ki a szakértő, hozzátéve, hogy a nálunk lévő pénzt lehetőleg több helyen tartsuk.

Ha belföldi nyaralásról van szó, hasznos lehet még a SZÉP-kártyát is eltenni, illetve a mosdóhasználathoz érdemes némi aprót magunknál tartani.

Rovatok