Index Vakbarát Hírportál

Ismét szivárványcsaládot diszkrimináltak Magyarországon, nem kaptak családi belépőt a strandon

2024. augusztus 2., péntek 13:25

Nem kapott családi belépőt egy magyarországi szivárványcsalád az egyik balatonfűzfői strandon. „Magyarországon vagyunk” – válaszolta a pénztáros Pál Márton homoszexuális családjogi aktivistának és férjének, amikor kislányukkal be szerettek volna lépni a strand területére. A család megtette a szükséges jogi lépéseket, és azt ígérték, hogy mindent megtesznek azért, hogy a jövőben más családokat ne érjen hasonló diszkrimináció.

Pál Márton az Instagram-oldalán számolt be az esetről. Elmondása szerint az alábbi párbeszéd zajlott le közte és a jegyárus közt Balatonfűzfőn, a tobruki strandon.

– Jó napot kívánok! Egy családi jegyet szeretnénk kérni!

– Azzal nem járnak jól, mert délután négy van, de maguknak egyébként sem tudnék ilyen jegyet adni!

– De hát mi egy család vagyunk!

– Magyarországon vagyunk, itt nem.

Pál Márton szerint az esetre szerda délután került sor a Balaton csücskében, amikor férjével és gyermekükkel be szeretett volna lépni a strand területére.

„Andris fogta a kezem, Hannát pedig Ádám ölbe fogta. Köpni-nyelni nem tudtunk, jelenetet sem akartunk rendezni a gyerekek előtt. Felnőttként mi már tudjuk kezelni ezeket a helyzeteket, amiből egyébként nem sok volt az elmúlt években, de valami hátborzongató érzés, amikor szembesítenek vele, hogy szerintük mi nem vagyunk család” – olvasható a bejegyzésben, amelyben arra is felhívta a figyelmet, hogy sokan bele sem gondolnak, milyen érzés lehet ez annak a 4200 gyereknek, aki jelenleg szivárványcsaládban nevelkedik hazánkban. 

Pál Márton szerint a család megtette a jogi lépéseket, és azt ígérték, hogy addig harcolnak az igazukért, ameddig kell. „Azt hagyjuk, hogy nekünk elrontották a délutánunkat, illetve nem azon a pár száz forinton fogunk fennakadni, de aki a gyerekeinket másodrangú állampolgárnak tekinti, az szégyellje magát” – közölte. 

Változás csak akkor érhető el, ha nem »lenyeljük« ezeket a helyzeteket, hanem teszünk ellene

– figyelmeztetett, majd arra kért mindenkit, hogy akik hasonlót tapasztaltak, azok jelentsék nekik, hogy azt továbbíthassák a megfelelő helyre.

Pál Márton és Hanol Ádám gyerekeikkel régóta élnek négytagú szivárványcsaládként. Először egy kisfiút fogadtak örökbe, majd miután a kormány szigorította az azonos nemű párok örökbefogadói jogát, a pár hosszas jogi procedúra után, nyílt örökbefogadással újabb gyereket vett magához. Pál Mártont és Hanol Ádámot az LMBTQI+-jogok harcosainak legismertebb magyarországi arcaiként tartják számon.

Megszólalt a polgármester is, provokációról írt

Az ügyben megszólalt Szanyi Szilvia balatonfűzfői polgármester is – írja az RTL. A politikus szerint Pál Márton posztja csupán „provokáció”.

A független polgármester Facebook-posztjában azt írta, „két férfi arról panaszkodik”, hogy nem családi jegyet adtak nekik. Szanyi Szilvia leszögezte, hogy bár nem tudják, pontosan mi történt, „azt tudjuk, hogy dolgozóink kedvesek és segítőkészek, az az elsődleges céljuk, hogy a vendégek jól érezzék magukat”.

„Véleményem szerint a strand strandolásra való, és nem a családpolitikai jogviták rendezésére” – fogalmazott, majd elmagyarázta, hogy a pénztáros által javasolt 16 óra utáni jegyek csak 3400 forintba kerültek volna, míg a családi jegy 4000-be. Szanyi szerint nem történt diszkrimináció, a pénztáros csak azért nem adott a szivárványcsaládnak családi jegyet, hogy anyagilag jobban járjanak.

Rovatok