Index Vakbarát Hírportál

Kamu lehet a nógrádi medvéről készült videó, ami bejárta az internetet

2024. augusztus 4., vasárnap 07:37

Nógrád vármegyében nincsenek szelíd medvék, csak Erdélyben készülhet róluk ilyen felvétel egy természetvédelmi őr szerint.

Pénteken elterjedt egy videó a közösségi médiában egy anyamedvéről és bocsairól, melyeket a Nógrád vármegyei Cerednél láttak. A videót azonban időközben eltávolították, melynek okáról a 24.hu kérdezte a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi őrét.

Papp Ferenc, a Nógrádi Tájegység szakembere szerint a kollégái „már találkoztak tegnap ezzel a rövid filmmel, és átküldték nekem. Az egyértelmű, hogy a felvételen medvéket látunk, de biztosan kijelenthető, hogy nem Cereden. A helyszín a szalagkorlátból is egyértelműen kizárható, ám hogy hol készülhetett, azt pontosan nem tudjuk”.

A természetvédelmi őr azt is elmondta, hogy a felvételen a medvék meglepően szelídek, látható, ahogy kukoricát esznek, és a videót készítők mennyire közelről tudták felvenni őket. Magyarországon azonban ilyen esettel még nem találkoztak.

Még tavaly decemberben volt felénk egy általunk is bizonyított észlelés, akkor egy egyedet láttak, egyébként hazánkban még nem készült olyan hitelesített felvétel, amin ennyire fiatal egyed és az anyamedve lenne megörökítve

− emelte ki a szakember, majd hozzátette, hogy csak Erdélyben lehet ilyen „szelíd medvés” képet készíteni. A videó megosztásának célja továbbra is bizonytalan, talán valaki tréfából tette fel a világhálóra.

Rovatok