Index Vakbarát Hírportál

Napokon belül ellepik a Balatont a magyarok

2024. augusztus 14., szerda 15:42

Minden harmadik utazó a Balatonon pihen az augusztus 20-ai négynapos hétvégén; Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Eger és Szeged vonzza a legtöbb vendéget – közölte a Szallas.hu szerdai foglalási adatokra épülő adatai alapján. A foglalások csaknem fele 3 éjszakára szól.

A foglalási portál adatai szerint a vendégek harmada a Balatonon üdül az államalapítás ünnepén. A foglalások mintegy 18 százalékánál választották az észak-magyarországi régió településeit, 11 százalékuk pedig a Dél-Alföldre szól. A foglalások száma alapján Siófok, Hajdúszoboszló és Hévíz vezeti a legnépszerűbb belföldi úti célok listáját. Az élmezőnyt Eger, Szeged, Gyula, Balatonfüred, Pécs, Zalakaros és Keszthely követi.

Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője a közleményben kiemelte, hogy a foglalások mintegy 15 százaléka négy, 13 százaléka pedig egy éjszakára szól. Minden harmadik foglalásnál apartman, minden negyediknél pedig vendégház és hotel mellett döntöttek az utazók.

A foglalások 28 százalékánál wellness-szálláshelyeket választották.

Az augusztus 20-ai távozási dátumú foglalások harmada 50–100 ezer forint értékű, 21 százalékuk 50 ezer forint alatti, minden ötödik 100 és 150 ezer forint közötti. Minden tizedik foglalásért 150–200 ezer forintot fizettek, és ugyanennyi az aránya a 200–300 ezer forint értékűeknek is.

A foglalások 5 százalékánál 300 ezer forint felett költöttek. Továbbra is meghatározó tényező a belföldi turizmusban a SZÉP-kártya: az online fizetéses augusztusi foglalások 26 százalékánál választottak SZÉP-kártyás fizetést – ismertette az MTI a Szallas.hu közleményét.

Horvátországba is többen utaznak

Korábban szintén a Szallas.hu ismertette, hogy idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Horvátországban Vir és Crikvenica a legnépszerűbb úti cél, a régiók közül pedig a Kvarner-öböl és Dalmácia, Zadar térségébe szól a legtöbb foglalás a magyarok körében május–szeptember időszakára. A foglalások közel kétharmada 5–7 éjszakára szól.

A legtöbben augusztusban és júliusban utaznak Horvátországba, az Adriára utazók háromnegyede az apartmant részesíti előnyben.  

A Szallas.hu oldalán horvátországi szálláshelyet foglaló magyarok harmada 4 fős családdal vagy társasággal, negyede párban utazik. A szeptemberi előfoglalások szintje július 31-én csaknem eléri az idén júniusi megvalósult foglalásokét, és további növekedést várnak. Szeptemberi távozással idén 21 százalékkal több foglalást rögzítettek már, mint tavaly ilyenkor – közölte Molnár Tímea, a Szallas.hu Horvátországért és Ausztriáért felelős menedzsere.

Rovatok