Index Vakbarát Hírportál

Lázár Jánosnál nincs kegyelem, ezeket az autókat azonnal elszállítják

2024. augusztus 23., péntek 17:59

Lázár János építési és közlekedési miniszter kihirdette azt a rendeletet, amely tisztázza, hogy a közúton veszteglő járműveket milyen esetekben kell elszállítani. Például ha egy veszteglő jármű a gyorsforgalmi út bármely forgalmi sávjában vagy azt érintve várakozik, akkor azonnal elszállíthatják. Ha senki nem jelentkezik az autóért, akkor 90 nap után elárverezik, vagy a szabályok szerint hulladékként kezelik.

A Magyar Közlöny csütörtöki számában az építési és közlekedési miniszter, Lázár János tisztázta a közút területén veszteglő járművek elszállításának, tárolásának és értékesítésének szabályait. Így november 20-ától a közutakon már az új szabályokat kell alkalmazni a megállási tilalom hatálya alatt a közúti forgalom biztonságát veszélyeztető vagy a közútkezelői feladatokat és a közúti ellenőrzéseket akadályozva várakozó járműveknél. Továbbá a közút területén hátrahagyott járművek közútkezelő általi elszállítása, tárolása és értékesítése során.

A rendelet tisztázza: azonosíthatatlan járműnek minősül az olyan elhagyott jármű, amely hatósági jelzéssel nem rendelkezik, illetve amelynek üzemben tartója vagy tulajdonosa megállapítása nem lehetséges. Hátrahagyottnak számít a közúton, lakott területen kívül legalább 72 órája változatlan helyen álló jármű. Veszteglő járműnek pedig az minősül, ami a forgalom biztonságát veszélyeztető, illetve a közútkezelői feladatok végzését és az ellenőrzések helyszínén a méréseket, valamint a közúti ellenőrzéseket akadályozó módon várakozik.

Így büntet a kormány

A változásokkal kapcsolatban fontos kiemelni, hogy a rendelet szerint az elszállított jármű visszaadása a közútkezelő jelenléte nélkül is végezhető. Ám a közútkezelők azonnal elszállíthatják a veszélyes helyen veszteglő autókat, és két órán belül az autópályák leállósávjából is elvitethetik majd azokat. Amennyiben a jármű akadályozza az úton végzendő munkákat, úgy 24 órán belül eltávolíthatják.

A jármű elszállításának költsége mindenképp a tulajdonost terheli, Az elszállított autókat csak a büntetés megfizetése után lehet visszakapni.

A járművet 90 nap után elárverezik, vagy a szabályok szerint hulladékként kezelik, amennyiben senki sem jelentkezik érte. Ha a közútkezelő veszteglő járművet észlel, annak elszállítására vagy elszállíttatására jogosult az észlelést követően azonnal, ha a veszteglő jármű az alábbi helyen várakozik:

Az észleléstől számított 2 óra leteltét követően elszállíthatják a veszteglő járművet, ha a következő helyek valamelyikén várakozik:

Az észleléstől számított 24 órát követően, ha a veszteglő jármű a következő helyeken várakozik:

Az észleléstől számított 72 órát követően elszállítják, ha a veszteglő jármű a következő helyeken várakozik:

Rovatok