Index Vakbarát Hírportál

Iványi Gáborék iskoláinak volt tanulói még nem tudják, hogy hova járnak majd hétfőtől

2024. augusztus 31., szombat 06:50

Az iskoláitól és hajléktalanóvodájától megfosztott Magyar Evangéliumi Testvérközösség melletti kiállásáról tett tanúbizonyságot a Raoul Wallenberg Egyesület. Egyeztetést kezdeményeznének a kormányhivatallal az ügyben, emellett más állami és egyházi vezetőket is arra szólítanak fel, hogy tegyenek gesztust, és álljanak ki Iványi Gáborék közössége és szociális munkája mellett.

A Raoul Wallenberg Egyesület közleményben írta meg, hogy döbbenettel figyelik azt a folyamatot, ahogy megfosztották egyházi jogaitól – „egy a kereszténységére gyakran hivatkozó országban” – az Iványi Gábor által vezetett egyházat. „A folyamat az EU kezdeményezésére sem javult” – tették hozzá.

„Most azzal szembesülünk, hogy a hit és könyörületesség nevében létrehozott, sérülteket és hátrányos helyzetben lévőket gondozó intézetektől is megfosztják az egyházat, olyan okokra hivatkozva, amelyek következményei a kialakult helyzetnek” – írták.

Egyesületünk részéről úgy látjuk, hogy a jogától megfosztott egyház vezetői, tagjai, alkalmazottai elkötelezett szociális, oktatási szakemberek, a feladatok, amelyeket ellátnak, kiemelten fontosak, valamint hiánypótló területeket kezelnek és gondoznak

– áll a közleményben, amely végén kérik az állami és egyházi vezetőket, hogy „tegyenek gesztust, és kezdeményezzenek egyeztetést ebben a tarthatatlan helyzetben”.

Az ügy háttere

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a Budapesti Kormányhivatal szerint a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) által fenntartott iskolák és hajléktalanóvoda a felhalmozott adóhatósági és közműtartozások miatt veszélyeztette az óvodások és tanulók biztonságos nevelését, ezért törölték az intézményeket, a gyerekeket pedig szétszórják a jogszabályokban megírt más intézményekben.

Iványi Gábor szerint azért nincs pénzük, mert a kormány visszatartja a nekik járó juttatásokat. Éppen ezért elmondta, hogy ördöginek és teljesíthetetlennek gondolja azt az elvárást, hogy a szülők néhány nap alatt beírassák gyermekeiket a lakóhelyüktől akár két-három órára lévő intézményekbe, éppen ezért bíróságon támadják meg a kormányhivatal döntését.

A két budapesti intézmény mellett az abaújkéri iskolájuk is hasonló módon szűnik meg a napokban, ide 40 településről jártak nehéz helyzetben lévő gyerekek, akik máshol nem tudták tanulmányaikat folytatni. Senkinek nem kellettek, és nem lesz belőlük semmi, ha a tanulmányaikat nem tudják folytatni

– tette hozzá Iványi Gábor. Elmondta továbbá, hogy ez az intézkedés egyáltalán nem szolgálja sem Magyarország, sem a magyar oktatásügy, és legkevésbé a gyerekek és családok érdekeit. „Ez valamiféle visszataszító politikai játszma” – mondta a MET vezetője.

Nem tudják pénteken, hova járnak hétfőtől

A szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium tanulói közül a legtöbben sajátos nevelési igényűek, van például olyan család is, akiknek három autista gyereke is az intézménybe járt, amelynek ajtaján hiába van kint, hogy a tanévnyitó szeptember 2-án lesz, ugyanis az iskola nem nyithat ki. 

Embertelen döntés volt, egy felfoghatatlan döntés volt a döntéshozók részéről, esélytelen, hogy a szülők egy munkanap alatt új lehetőségek után tudjanak nézni

– nyilatkozta egy szülő, aki több tucat sorstársával egész nap telefonálgatott, hogy megpróbálja kideríteni, hová fog járni a gyermeke hétfőtől. 

Az RTL Híradója szerint egy vadonatúj tornateremmel, kész órarenddel és kidolgozott évnyitóval várták a diákokat a hétfői nyitásra, minden készen állt, hogy elkezdődhessen a tanév. Tóth Éva igazgatót is csak péntek délelőtt értesítették, hogy azonnali hatállyal felfüggesztették az intézmény működését. 

A kormány a híradó kérdésére azt válaszolta, hogy az intézmény több tízmilliós felhalmozott tartozásával „annak a veszélynek tette ki a gyerekeket, hogy az iskolákban, óvodákban hamarosan kikapcsolják az áramot, a fűtést és a vizet”, ezért a kormányhivatalnak „nem volt más lehetősége”, mint megvonni a működési engedélyt. 

Rovatok