Index Vakbarát Hírportál

Thuróczy Szabolcs: A budapesti olimpia sz*r, illatosítóval befújva

2024. szeptember 1., vasárnap 07:04

Erős vélemény fogalmazott meg Thuróczy Szabolcs a budapesti olimpiával kapcsolatban. A színész szerint Magyarországnak nincs pénzügyi kerete arra, hogy egy ilyen sporteseményt megrendezzen. Példaként „a sz*r illatosítóval való befújását” említette.

Thuróczy Szabolcs és Szarka András nemrég a Kapitányok Országa című YouTube-csatorna, Dilemmázó műsorának vendégei voltak. A színész és a sportkommentátor határozottan egyetértett abban, hogy Budapesten nem lehetne jobb olimpiát rendezni annál, mint ami Párizsban volt. 

A legerősebb vélemény Thuróczy Szabolcstól hangzott el. A színész nem fogta vissza magát, amikor szóba került az ötkarikás játékok magyarországi megrendezése. 

Mindig a látványpékség, tehát amikor a sz*rt befújod illatosítószerrel, hogy itt minden megvan: mobilépület, uszoda, igaz, van egy csomó, ott az MVM Dome, de az a lényege, hogy két hétig kipofoznák az országot, és utána ugyanúgy rohadna. Meg lehetne ezt rántani persze, de ez egy olyan dolog, hogy nincs jobb dolga ennek a szerencsétlen országnak, most komolyan? Ez két hét. Ez a világon a legfontosabb, hogy verjük a mellünket, hogy mi, magyarok ezt is meg tudjuk csinálni?

– fejtette ki a műsorban Thuróczy Szabolcs.

A színész szerint nem erre kellene költeni a pénzt, valamint olyan minimális alapokkal kellene kezdeni, hogy „egyáltalán egy embert eljuttassunk Lajosmizséig – tette hozzá. 

A Momentum népszavazásra bocsátaná a budapesti olimpia kérdését

Ahogy az Index beszámolt róla, Orbán Viktor miniszterelnök nemrég interjút adott, amelyben a 2024-es párizsi olimpiát értékelte, majd ismét szóba került a budapesti ötkarikás játékok megrendezésének lehetősége. A kormányfő szerint az ideit könnyű lett volna megszerezni, azonban a 2036-os olimpiára is van esély. Kiemelte, hogy Magyarország készen áll, Budapesten pedig megvan a szükséges infrastruktúra, „csak néhány ideiglenes arénát kell felhúzni”. Az olimpia kérdése szerinte a fővárosra tartozik, így ha Budapest vezetése úgy dönt, hogy szeretnének rendezők lenni, akkor a kormány mindenben támogatná őket.

Tompos Márton, a Momentum elnöke nemrég kijelentette, hogy fenntartják a korábbi, 2017-es álláspontjukat, miszerint a budapesti olimpia vitájára egyedül egy népszavazás tehet pontot. 

Fekete-Győr András a „magyar többség nevében közösségi oldalán is felszólította a miniszterelnököt, hogy „ne provokálja az olimpiai luxuslázálmával a magyarokat”. 

Karácsony Gergely két feltétellel támogatná a budapesti olimpiát

Mint írtuk, Karácsony Gergely nem zárkózna el teljesen a budapesti olimpia ötletétől, azonban van két feltétele.

A főpolgármester szerint először arra van szükség, hogy a kormány megtegye a szükséges fejlesztéseket, továbbá hogy a főváros visszakapja azokat a forrásokat, amelyekre szüksége van. Ha ezek teljesülnek, akkor Budapest együttműködne Orbán Viktorral. Karácsony Gergely nemrég egyeztetett a nemzetközi olimpiai bizottsággal egy fenntartható, „nem a sportberuházásokról, hanem a városfejlesztésről szóló” olimpiáról.

A főpolgármester július végén találkozott Thomas Bachhal, a NOB elnökével, a beszélgetés alkalmával pedig a budapesti ötkarikás játékok is szóba kerültek.

A rendezői szerepre azonban már nem pályázni kell, hanem az Olimpiai Bizottság kéri fel az általuk érdemesnek tartott országokat. A Publicus intézet legfrissebb felmérése alapján a magyarok többsége még mindig nem támogatná a budapesti olimpiát, de még a kormánypárti szavazók 20 százaléka is ellenzi az ötkarikás játékok megrendezését.

Rovatok