Index Vakbarát Hírportál

Népszava: az oviKRÉTA elindulása mellett több iskolába bezárták a könyvtárat a PSZ szerint

2024. szeptember 2., hétfő 16:14

Az óvodákban is online adminisztrációs rendszer használatát írta elő a kormány, azonban a kistelepülések között van olyan, ahol nincs internet hozzáférés. A könyvtárak egy részét pedig be kellett zárni, ugyanis a könyvtárostanárokat más területre vezényelték át, többek között magyar irodalom és nyelv tanórák megtartására.

A mobiltelefonok iskolai használatának korlátozása mellett könyvtár-bezárásokról is beszámolt a Pedagógusok Szakszervezetének hétfői tanévnyitó sajtótájékoztatóján. Gosztonyi Gábor, a szakszervezet alelnöke öt konkrét esetről beszélt, ahol ugyan van könyvtárostanár, mégis be kellett zárni az iskolai könyvtárat, mert a könyvtárost magyartanárként foglalkoztatják a szaktanár miatt – értesült a Népszava.

Gosztonyi Gábor szerint is valós kérdés az iskolai mobiltelefon-használat korlátozása, azonban szerinte a kormányrendelet elhibázott és átgondolatlan. A főszabály alapján a digitális eszközöket a tanítási nap elején le kell adnia a tanulóknak, melyeket csak a nap végén kapnak vissza.

A Pedagógusok Szakszervezete azt javasolja, hogy a diákok töltsenek ki egy nyomtatványt, melyen szerepeljen, hogy ki, mikor és milyen telefont adott le. Tesztképpen az újságírók kitöltötték a sajtótájékoztatón, ahol 8 eszköz esetén 6 perc kellett hozzá. Ez egy 24 fős osztálynál már 18 percet venne el, vagyis a tanóra fele menne el vele.

A PSZ alelnöke figyelmeztetett a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség iskoláinak megszüntetésére, melyekben hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű gyermekek tanultak. Ezek az intézmények több évtizede állami feladatokat vállaltak át. Ahelyett, hogy megköszönnék, embertelenül beszántják őket. Ráadásul egy olyan társadalmi csoportba rúgnak bele, amelynek szinte semmilyen érdekérvényesítő ereje nincs – fogalmazott Gosztonyi Gábor.

Tóth Tünde, a szakszervezet másik alelnöke az oviKRÉTA bevezetésével értesítette a sajtótájékoztatón részt vevő újságírókat. Az iskolai KRÉTA-hoz hasonlóan az óvodapedagógusoknak rögzíteniük kell a gyermek fejlődését, de a teljesítményértékeléshez is használhatják, azonban a rendszerhez útmutatót nem kaptak. Az óvodapedagógusoknak pedig vizsgázniuk kell az óvodai nevelés országos alapprogramjából.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke kiemelte, hogy Balmazújvárosban a helyi politikai viták miatt június elseje óta nem kaptak az önkormányzati dolgozók, köztük az óvodapedagógusok, fizetést. A tanév hőségriadóval indult, azonban az intézményvezetők nem rendelkeznek jogalappal arról, hogy rövidített órákat tartsanak vagy tanítás nélküli munkanapot adjanak ki, ugyanis a jogszabályban csak a hőmérséklet alsó határáról értekeznek. Végül a következő évi 21 százalékos béremelésről is véleményt mondott: „aki tudja, mennyi lesz 2025-ben a diplomás átlagbér, az vagy tenyérjós, vagy hazudik”.

A sajtótájékoztatón elhangzottakkal kapcsolatban megkerestük a Belügyminisztériumot, valamint Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárt. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Rovatok