Index Vakbarát Hírportál

Újabb részletek derültek ki a lezárt balatoni strandról

2024. szeptember 4., szerda 07:15

Tihanyban a Somosi szabadstrand augusztus 16. óta zárva tart a rossz vízminőség miatt. A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet azóta vizsgálatokat végzett, és most közölték eredményeiket.

Még augusztus közepén írtunk arról, hogy a vízminőség romlása miatt le kellett zárni Tihany Somosi szabadstrandját. A polgármester akkor közölte, „a kormányhivatal folyamatosan monitorozza a strand vízminőségét, és amennyiben fürdőzésre alkalmasnak találják, arról külön határozatban döntenek”.

A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet 10 mintavételponton végzett vizsgálata után közölte, hogy a lezárás egészen biztosan nem a kék algák miatt történt, ugyanis a Tihanyi-félsziget keleti partjainál az algabiomassza nem haladta meg a nyílt vízi értékeket – számolt be az Economx.

Mint írták, a Somosi szabadstrandon az összes alga mennyisége kisebb volt, mint a tó nyílt vizében, és még partközeli lokális algavirágzás sem fordult elő 2024 augusztusában ezen a tóterületen. A kutatók közölték, hogy a mérések alapján a kék algák sem a Tihanyi-félsziget partjainál, sem a tó egyéb területein nem veszélyeztették az üdülővíz-minőséget.

A közösségi médiában olvasható bejegyzések szerint E. coli baktérium fertőzte meg a vizet, de hivatalos hír az ügyben egyelőre nem érkezett. 

Rovatok