Index Vakbarát Hírportál

Bóka János elmondta, hogy melyik térség nélkül nem teljes az Európai Unió

2024. szeptember 10., kedd 18:50

Az Európai Unió nem teljes a Nyugat-Balkán nélkül – hangsúlyozta az európai uniós ügyekért felelős miniszter a Facebook-oldalán kedden. Bóka János beszámolt arról, hogy a nyugat-balkáni országok miniszterelnökeinek és elnökeinek európai uniós tanácsadóit („serpáit”) látta vendégül Szegeden, a kétnapos találkozón áttekintették a nyugat-balkáni országok csatlakozásának állását és a magyar EU elnökség kapcsolódó terveit.

Bóka János elárulta, megvitatták, hogyan lehetne elősegíteni a régió kapcsolódását az európai hálózatokhoz és a belső piachoz. Egyetértettek abban, hogy a fokozatos integráció, vagyis a hozzáférés egyes uniós programokhoz már a tagság előtt, sok kölcsönösen előnyös lehetőséget rejt.

A felzárkózásnak és a reformoknak új lendületet adhatnak az elfogadás előtt álló reform és növekedési tervek, amelyek végrehajtása a magyar elnökség alatt kezdődik meg.

Bóka János kitért arra is, hogy munkaebéden a nyugat-balkáni tagjelölt országokkal folytatott jogállamisági párbeszédről egyeztettek.

Magyarország új lendületet kíván adni a Nyugat-Balkán integrációs folyamatának

– emelte ki a miniszter, hozzátéve: a bővítés az Európai Unió egyik legsikeresebb politikája, elengedhetetlen, hogy az továbbra is érdemalapú, kiegyensúlyozott és hiteles maradjon.

Bóka János úgy látja, az Európai Unió nem lehet teljes a térség csatlakozása nélkül, az mind gazdasági, mind biztonsági, mind geopolitikai szempontból előnyös az Európai Unió egészének.

Magyarország az együttműködés további bővítéséért és mélyítéséért az EU–Nyugat-Balkán csúcstalálkozó és az Európai Politikai Közösség keretében egyeztetésre hívja partnereit – tudatta bejegyzésében az európai uniós ügyekért felelős miniszter. Bóka Jánossal augusztus végén készítettünk interjút, amely ide kattintva érhető el.

Rovatok