Index Vakbarát Hírportál

A Mol megtalálta a kiskaput az orosz olajhoz, és ezt Ukrajna is elfogadta

2024. szeptember 10., kedd 21:47

Ukrajna jóváhagyta azt a kiskaput, amely lehetővé teszi Magyarország számára az orosz olajszállítást, így a magyar kormány megkerülheti az orosz olajipari óriáscéggel, a Lukoillal szembeni kijevi szankciókat.

Több millió hordó orosz olajnak most már zöld utat ad Ukrajna, hogy az Európai Unióba áramolhasson egy Magyarországgal kötött megállapodás keretében, véget vetve az új kijevi olajszankciók miatt hónapok óta tartó patthelyzetnek – írja a Politico.

Az alku értelmében az orosz Lukoil energetikai vállalat, amelynek termékei jelenleg nem léphetnek be Ukrajnába, a magyar MOL energetikai óriáscégnek adja el az olajat, amely aztán Ukrajnán keresztül szállíthatja azt az unióba.

A Mol vállalat bejelentette, hogy jelenleg ők a tulajdonosai az Ukrajnán keresztül áthaladó olajnak, és mi örülünk ennek. Ez nem egy orosz vállalat, ez a Mol, amely az ukrán rendszeren keresztül szállítja a termékeit

– mondta kedden Denisz Smihal ukrán miniszterelnök.

Ukrajna a nyáron megtiltotta a Lukoil termékeinek a határain való áthaladását, ami aggodalmat keltett Magyarországon és Szlovákiában, mivel mindkét ország orosz olajat importál egy Ukrajnán átívelő csővezetéken keresztül.

A Mol közleményében azt írta, hogy hétfőtől átveszi a belarusz–ukrán határon lévő érintett nyersolaj-mennyiségek tulajdonjogát.

Az üzemanyagválság lehetősége is felvetődött

A Politico felidézi, hogy Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár méltatta a megoldást. „Üdvözöljük a Moltól érkező megoldást. Ez egy technológiai megoldás” – mondta.

A javaslatot eredetileg Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter hozta nyilvánosságra, aki a múlt hónapban azt mondta, hogy Budapest szorgalmazza a cserét. „Amint alá tudjuk írni a szerződéseket az ukrán féllel, azok hatályba lépnek” – emelte ki, hozzátéve, hogy a korábbi megállapodásokon kívüli tranzit biztosítása hordónként további 1,50 dollárba kerülne.

Bár Magyarország kezdetben azt állította, hogy a Lukoil korlátozása üzemanyagválságot okozna itthon, az unió többször is elutasította a beavatkozást, mondván, hogy az olajexport a korábbi szinten folytatódott. Eközben az uniós országok csalódottságuknak adtak hangot amiatt, hogy Magyarország gyakorlatilag hasznot húz az orosz energiából, miközben a kontinens többi része kénytelen lemondani róla.

Magyarország két évvel ezelőtt kapott egy szankciók alóli kivételt, amely által importálhat orosz olajat. A kivételt ideiglenes intézkedésnek szánták, de Magyarország 2021 óta ténylegesen 50 százalékkal növelte az ukrán vezetéken keresztül történő kőolajimportot. A Mol profitja is rekordszintre emelkedett.

Szlovákia is hasonló megállapodást szorgalmaz, ami lehetővé tenné számukra, hogy továbbra is Ukrajnán keresztül importálhassanak orosz gázt, amikor a tranzitszerződés az év végén lejár.

Rovatok