Index Vakbarát Hírportál

Magyarország legjelentősebb botanikuskert-fejlesztése zajlik Gödön

2024. szeptember 14., szombat 14:25

Hamarosan visszanyeri régi fényét Göd egyik ikonikus helyszíne, a Huzella-kert, amelynek területét egykoron még az Arany János birtokolta. A botanikus kertben bejárást tartott az igazságügyi miniszter, a Füvészkert igazgatója és a város polgármestere. A fejlesztés négy üteméből az első zárult le, a másodikban gyógynövényes kertet alakítanak ki.

Tuzson Bence igazságügyi miniszter, a térség országgyűlési képviselője, Orlóci László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) füvészkertjének igazgatója, Kammerer Zoltán, Göd város polgármestere, valamint Papp László kuratóriumi elnök bejárást tartott Gödi Huzella-kert első fejlesztési ütemének lezárultát követően − olvasható az Igazságügyi Minisztérium sajtóközleményében.

A fejlesztési projektet négy ütemre bontották, melyből most az első ütem zárult le, ezt 342 millió forintos támogatásból valósították meg. Tuzson Bence beszédében elmondta, családjában generációk óta meghatározó a természet szeretete, dédapja Tuzson János, valamint az ükapja is a Füvészkert egykori igazgatói voltak. Dédapjáról országszerte több arborétumot is elneveztek.

Kiemelte, a fejlesztés jelenleg Magyarország legjelentősebb botanikus kert fejlesztése, amely az elkövetkezendő években folyamatosan tovább fog folytatódni. Az első fejlesztési ütem lezárultát követően egyből indult a második, amely már jelenleg is nagy erőkkel zajlik.

A miniszter elmondta: „A fejlesztésen keresztül egy olyan természetközeli helyszín jön létre, amely alkalmas lesz rendezvények és oktatási képzések lebonyolítására is, a gödiek nagy örömére pedig újra bejárható és használható lesz a kert, amely reményei szerint egy gyöngyszem lesz a gödiek számára.”

Kiemelte, a kert nemcsak a helyi iskolai, de felsőoktatás rendszerébe is újra be tud integrálódni a felújításokon és az új kutatóműhelyeken keresztül.

Mi történt a fejlesztés első ütemében?

A második ütemben gyógynövényes kertet alakítanak ki

A második ütem jelenleg is zajlik, a Pest Vármegyei Önkormányzat támogatása révén gyógynövényes kertet alakítottak ki. A kert közműfejlesztésen is átesett, a hatékony üzemeltetés érdekében, továbbá az egyik épület (B-épület) egy részét felújították, ott látogatói mosdó és foglalkoztató tér került kialakításra.

A kert a Dunakanyar egyik leglátványosabb kertje lehet a fejlesztéseknek köszönhetően, mely sokféle programnak fog tudni helyt adni. Egy olyan találkozási pont kerül kialakításra, ahol szívesen töltik majd az idejüket a családok, a fiatalok, és a gödiek.

A város lehetőséget kap a fejlesztés által, hogy újra bekapcsolódjon a felsőoktatásba is. Az ELTE tervezete alapján a valamikori egyetemi épületeket újrahasznosítanák, azokban ökológiai kutatóállomást hoznának létre, ahol kutatásokat és képzéseket lehetne szervezni, mindezzel a jövőben még több fejlesztésre nyílhat meg a lehetőség a város számára.

Rovatok