Index Vakbarát Hírportál

Döbbenetes látvány Magyarországon, a házaktól méterekre hömpölyög a víz

2024. szeptember 17., kedd 19:17

Szlovákia után Magyarországon folytatódott az Index árvízhelyzetet bemutató útja. Dunaszentpálon homokzsákokból épített nyúlgáttal védik a települést, de néhány ingatlan így is maradt a gát és a folyó között. A Lajta mentén egy tervezett zsilipnyitás miatt rendőrök és a katasztrófavédelem munkatársai állították meg stábunkat.

Hétfőn, a pozsonyi belvárost követően, az árvíz által sújtott Dévénybe érkeztünk meg katonai teherautó segítségével. Az erről szóló riportjainkat itt és itt olvashatja. Szlovákiai tudósításunk után újra Magyarország felé vettük az irányt, ahol Győr-Moson-Sopron vármegyei településeken jártunk.

Első állomásunk Dunaszentpál volt, itt az emelkedő vízszint miatt homokzsákokból építettek gátat a település egyik utcáján.

Ahol most vagyunk, az a védekezésre alkalmas magasparti szakasza az árvízvédelmi töltésnek. 2014-ben épült meg a töltés Dunaszentpál belterületén, ezt az utcát nevezték ki védvonalnak. 110 méter hosszú a szakasz, 4500 homokzsákból emeltünk nyúlgátat

– fogalmazott lapunk kérdésére Dunaszentpálon, a homokzsákokból emelt gát mellett állva Szitás Sándor szakaszvédelem-vezető.

A biztonság kedvéért ilyenkor inkább több homokzsákkal készülnek, mint amennyit az előrejelzés feltétlenül indokolna, hogy bármi is történjék, megfelelő védelem alatt álljon a lakosság. A vízszint pénteken tetőzhet.

A homokzsákok és a folyó között viszont így is van néhány családi ház. Szitás Sándor az érintett ingatlanokkal kapcsolatban elmondta: „A lakókat időben értesítjük, de ezek a házak sincsenek folyamatos árvíz-fenyegetettség alatt, legutóbb 2013-ban volt hasonló a helyzet. Ilyenkor a lakók az árvíz levonulásának idejére biztonságba helyezik a javaikat, és kiköltöznek az ingatlanokból.”

A szakaszvédelem-vezető végül azt is elárulta, hogy az előrejelzések alapján az árhullám csúcspontján a vízszint megközelítheti a 2013-as rekordot, de alatta marad az akkor mértnek.

Egy szendviccsel megkínálhatjuk az urakat?

– kérdezte a szintén terepen lévő Vöröskereszt egyik munkatársa stábunktól. Nem éltünk a lehetőséggel, és tovább is álltunk Ásványráró irányába.

Áradásba visz a GPS

Ásványrárónál a GPS percek alatt egy olyan útra irányított (volna) minket, amely már víz alatt áll. A helyzetet néhány vízügyes tartotta szemmel, miközben helyi lakosok kutyát sétáltatva, fotózva dokumentálták a nem mindennapi látványt.

Később Hegyeshalom-Márialiget felé autóztunk, de a Lajta-zsilip környékének két pontján is rendőrök, valamint a katasztrófavédelem munkatársai jelezték: a tervezett zsilipnyitás miatt műveleti területté vált szakaszra sem autóval, sem gyalogosan nem mehetünk be.

A következő úti cél Gönyű volt. A Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötőnél a magasparti szakaszt védték a vízügyes szakemberek földdepóniával, fóliával és homokzsákokkal. Gönyűn a vízparti Gödör büfé elesett, épp ottjártunkkor húztak kordont az épülethez, az étterem egy része víz alatt áll.

A homokzsákok túloldalán a víz az úr

Dunaalmásnál a katasztrófavédelem munkatársai, a vízügyesek és az önkéntesek nagy erőkkel dolgoztak a homokzsákvonalon, a mobilgát elkészült – a munkát csak az ebédszünet szakította meg, lángos volt a menü.

Az út túloldalán már a lovarda közelében van a víz

– mondta érdeklődésünkre az egyik önkéntes. Néhányan épp ezekben a percekben lovagoltak ki az istállóból.

Dunaalmás belterületén a templomot is fóliákkal és homokzsákokkal védik, az épület mögött pár méterrel víz áll. A vasúti pálya alatti átjárót – ami „békeidőben” gond nélkül használható gyalogosan – homokzsákokkal zárták el. Lehetőségünk volt felmenni a töltésre, a homokzsákok túloldalon már a megáradt folyó az úr.

12-15 ezer homokzsákot használtunk, a 2013-as vízszint fölé mentünk a biztonság kedvéért

– közölte lapunkkal a szivattyút kezelő, munkálatokban részt vevő férfi. A szomszédos településen, Neszmélyen is hasonló látvány fogadott minket.

(Borítókép: Árvíz Dunaszentpálon 2024. szeptember 17-én. Fotó: Tövissi Bence)

Rovatok