Index Vakbarát Hírportál

A Balatonnál tombolt a Boris ciklon, jelentősen elbillent a vízállás

2024. szeptember 17., kedd 07:01

A Balaton északi és déli partján a vízszintértékek között 33 centimétert mértek. A Boris ciklon emellett extrém erősségű, mintegy 130 kilométeres széllökéseket hozott magával.

Legyen az Index munkatársa! Önnek is van fotója vagy videója az árvízhelyzetről?
Küldje el nekünk!

 Tombol a Boris ciklon Somogy vármegyében is, Fonyódnál óránként 130 kilométeres széllökéseket is mértek a hétvégén – írja a Somogy Vármegyei hírportál.

A ciklon rendkívüli viharos időjárást és nagy mennyiségű csapadékot hozott magával a Balaton térségében, a tó északi és déli partján mért legszélsőségesebb vízszintértékek között 33 centiméter volt az eltérés. Siófoknál vasárnap hajnalban 109 centimétert, Badacsonynál pedig 76 centimétert mértek a szakemberek.

Árvízveszély Magyarországon

Magyarországra hétfőn érkezett meg az árhullám, a Szigetközben már hétfőn az árvízzel szemben védekeztek, sok településen homokzsákokkal, és Kelet-Magyarországról is valamennyi vízügyi szakembert ebbe az országrészbe vezényeltek. A következő napokban a Dunán szinte mindig lesz valahol tetőzés, csütörtökön napközben Nagybajcsnál érheti el a csúcspontot a folyó, Budapesten ezt szombatra várják, itt előreláthatólag 860 centiméter lesz a legmagasabb vízállás.

Az időjárást illetően kedd hajnalra a legtöbb helyen eláll az eső, és a Kárpát-medence az északi anticiklon déli peremére kerül, így a folytatásban alapvetően száraz légtömeg érkezik az ország fölé. „Emiatt sem Magyarországon, sem a Duna vízgyűjtőin nem várható érdemi csapadék területi átlagban a következő öt-hét napban” – írja a HungaroMet.

Az árvízhelyzetről az Indexen is beszámolunk folyamatosan frissülő, percről percre tudósításunkban, amelyet itt követhet nyomon.  I dőjárás-előrejelzésünket a https://index.hu/idojaras oldalon kísérheti figyelemmel. 

Rovatok