Index Vakbarát Hírportál

Kisoroszi elesett, a víz elzárta a települést a külvilágtól

2024. szeptember 18., szerda 12:27

„Ez az a pont, ami órákon belül lezárásra kerül, onnantól a település csak légi és vízi úton lesz megközelíthető” – mondta lapunknak Molnár Csaba, Kisoroszi polgármestere azon az útszakaszon állva, ahol a Duna egyelőre még csak az aszfalt alatt ömlik át a mezőgazdasági területre, de az áteresztő kapacitása hamarosan nem lesz elegendő a víz elvezetéséhez. Ez az egyetlen szárazföldi út, amely összeköti Kisoroszit a külvilággal.

Az Index stábja az elmúlt napokban több településről is tudósított, hogy a lehető legszélesebb körű tájékoztatást adjuk olvasóinknak az árvízhelyzetről:

Frissítés (szeptember 18. 18:50)

Kisoroszi önkormányzata délután egy közleményt adott ki, melyben kijelentik: hivatalosan 16.30-tól le van zárva a közút.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 1113- as út (Kisoroszi és Tahitótfalu között található) 16.30-kor hivatalosan le van zárva! Kérjük, hogy vigyázzanak magukra és egymásra, ha valakinél a víz megjelenése bármilyen gondot okozna, azt jelezze az önkormányzatnak!

– emelték ki, kérve, hogy figyeljenek a további tájékoztatásra. Kérjük, alábbi cikkünket annak fényében olvassa, hogy a helyszínen még az előtt jártunk, hogy a települést elzárta volna a külvilágtól a víz.

Szerdán Kisoroszi felé vettük az irányt, a települést órákon belül elzárhatja a víz a külvilágtól. Kisoroszi bizonyos utcáit már elérte a Duna, de az igazán kritikus pontot az egyetlen út jelenti, amelyen szárazföldön megközelíthető a község.

Azon a ponton állunk, ahol áttör a víz

Találkozzunk az áteresznél Kisoroszi és Tahitótfalu között, fel fogják ismerni – közölte stábunkkal telefonon Molnár Csaba polgármester. Az áteresz tényleg könnyen felismerhető: az út egyik oldalán a megáradt Duna, a víz pedig elképesztő sebességgel ömlik át az aszfalt alatt az út másik oldalán fekvő mezőgazdasági területekre.

Jelenleg azon a ponton vagyunk, ami a Kisoroszit és Tahitótfalut összekötő országút legmélyebb pontja. Az előbb itt volt a Magyar Közút vezetője is, ez az út órákon belül lezárásra kerül. Láthatják, gyakorlatilag támadó sebességgel érkezik a víz. A lezárás után közúton már nem lehet bejutni a településre, Kisoroszi csak légi és vízi úton lesz megközelíthető

– foglalta össze a helyzetet lapunknak az áteresznél állva a polgármester, hozzátéve: a település belső részeit – ha a jelenlegi előrejelzésnek megfelelő lesz a vízszint – nem éri el az áradás.

Molnár Csaba leszögezte, hogy felkészültek a lakosság ellátására, és három kulcsfontosságú területet határoztak meg:

A polgármester azoknak a mezőgazdasági területeknek a tulajdonosairól, akiknek a földjére ezekben a percekben is ömlik a víz, úgy fogalmazott, hogy „a gazdák szomorúak, ezek a területek most hatalmas veszteséget termelnek, de ez a velejárója ennek, tudomásul veszik”.

„Ahogy most látom, minimum nyolc napig tarthat ez a helyzet” – vélekedett Molnár Csaba. A polgármesterrel történt beszélgetésünk közben egy autós épp arról érdeklődött, hogy este még be tud-e menni a településre közúton.

Valószínűleg már két óra múlva sem, de este biztos nem tud bemenni

– válaszolta a településvezető.

Az árvízhelyzetről az Indexen is beszámolunk folyamatosan frissülő, percről percre tudósításunkban, amelyet itt követhet nyomon. Időjárás-előrejelzésünket ahttps://index.hu/idojaras oldalon kísérheti figyelemmel.

(Borítókép: Kisoroszi 2024. szeptember 18-án. Fotó: Tövissi Bence / Index)

Rovatok