Index Vakbarát Hírportál

Magyarország mentességet kér az uniós migrációs szabályok alkalmazása alól

2024. szeptember 18., szerda 21:14

Bóka János, az európai uniós ügyekért felelős miniszter Strasbourgban jelentette be, hogy Magyarország is csatlakozik Hollandia intézkedéseihez, és mentességet kér az uniós migrációs paktum alól.

Az illegális migráció megfékezése érdekében drasztikus lépésekre van szükség, ezért Magyarország, csatlakozva Hollandiához, mentességet fog kérni az európai uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól – jelentette be Bóka János, az európai uniós ügyekért felelős miniszter Strasbourgban.

A tárcavezető a magyar újságíróknak elmondta, a magyar kormány tájékoztatást kapott arról, hogy Hollandia kormánya bejelentette, kérni fogják, hogy Hollandia mentességet kaphasson az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól.

Mint megírtuk, Marjolein Faber, migrációs ügyekkel foglalkozó miniszter az Európai Bizottsághoz címzett levelében azt írta, hogy az új holland kormány „drasztikusan” csökkenteni akarja a Hollandiába irányuló migrációt, „hogy továbbra is teljesíteni tudja alkotmányos kötelezettségeit: a lakhatás, az egészségügyi ellátás és az oktatás biztosítását”.

A holland kormány kérni fogja a kívülmaradást az uniós szerződés módosításakor

– írta Marjolein Faber a levélben.

Bóka János megjegyezte, hogy a magyar kormány is úgy látja, az illegális migráció megfékezése érdekében drasztikus lépésekre van szükség, ezért a magyar kormány hasonló kezdeményezést kíván tenni. Bejelentette, hogy

Magyarország is mentességet kér az európai uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, amennyiben azt az uniós alapszerződés módosítása lehetővé teszi.

„Az ehhez szükséges jogi és adminisztratív lépéseket megtesszük. Magyarország természetesen elkötelezett tagja a schengeni térségnek, és a jövőben is az marad" – tette hozzá nyilatkozatában Bóka János.

Rovatok