Index Vakbarát Hírportál

Kismaroson már csónakkal közlekednek az utcákon

2024. szeptember 19., csütörtök 15:46

„Az én házam is itt van, és én sem költöztem ki” – közölte egy helyi lakos stábunkkal Kismaroson, miközben épp egy motorcsónakon ülve jártuk be az árvíz által sújtott utcákat. A vízben álló házak mellett kikötött csónakokat láttunk, ez ma a kismarosi valóság.

Legyen az Index munkatársa! Önnek is van fotója vagy videója az árvízhelyzetről?
Küldje el nekünk!

„Kész a gátrendszer, a víz, az jön. Amiről tudtuk, hogy elönti, azt már elöntötte, reméljük a legjobbakat” – foglalta össze röviden a kismarosi helyzetet érkezésünk után pár perccel egy a munkálatokban részt vevő férfi.

A 2002-es, 2006-os és 2013-as árvíz tapasztalataiból kiindulva előrehaladott állapotban van a gátépítés. Nem a víz után rohanunk, hanem a víz jön utánunk. Az eddig mért legmagasabb vízállás alá várjuk a tetőzést, körülbelül ötven centivel, de a legnagyobb vízállásra építjük a gátat, ha korrigálják az adatokat, ne kelljen kapkodni

– ezt már Andresz György szakaszirányító mondta lapunknak, akivel a Rév utcánál a homokzsákvonalon találkoztunk. A katonák beszélgetésünk közben is dolgoztak a gáton.

Andresz György elárulta, hogy minden érintett utcának van egy kinevezett szakaszirányítója, aki koordinálja a védekezésben részt vevők munkáját és a gátépítést. „A homokzsákozás mennyiségi munka, de nem mehet a minőség rovására, nem lehet csak úgy ledobálni a zsákokat” – tette világossá a szakaszirányító, aki úgy látja, Kismaros 98 százalékban már azelőtt felkészült, hogy az igazán magas vízszint megérkezett volna.

Szombat reggel hirdettek önkéntes munkát, a polgármester pénteken hozatott homokot és zsákokat, két nap múlva a településen voltak a katasztrófavédelem munkatársai és a honvédség is. Az időben elkezdett felkészülésnek köszönhetően éjszaka pihenésre is volt lehetőségük, ellentétben például a 2006-os és 2010-es helyzettel, amikor három nap, három éjszaka folyamatosan dolgoztak.

Nem költöztek ki, csónakkal közlekednek

„Be akartok menni?” – kérdezte stábunktól a szakaszirányító, a gát túloldalára, a vízzel elöntött utca és házak irányába mutatva. „Persze!” – vágtuk rá rögtön, Andresz György pedig már telefonált is, hogy csónakot hívjon a gáthoz.

A csónak a Kárász utcán néhány perc múlva megérkezett, átmásztunk a gáton, és az elöntött házak között találtuk magunkat, néhány helyen a kerítés teteje még kilátszik a vízből.

Itt óvatosnak kell lennünk, épp alattunk van egy közúti jelzőtábla

– jegyezte meg Lőcsey László, a motorcsónak irányítója.

A homokzsákok túloldalán, az árvízvédelmi területen sorakoznak a most vízben álló ingatlanok, de a lakók többsége nem költözött ki, inkább csónakkal közlekednek. „Az én házam is itt van, és én sem költöztem ki” – hangsúlyozta Lőcsey László, miközben épp egy motorcsónakkal forgolódtunk a kerítések és házak között.

Az árvízhelyzetről az Indexen is beszámolunk folyamatosan frissülő percről percre tudósításunkban, amelyet itt követhet nyomon. Időjárás-előrejelzésünket a https://index.hu/idojaras oldalon kísérheti figyelemmel.

(Borítókép: Tövissi Bence / Index)

Rovatok