Index Vakbarát Hírportál

Jogerősen 11 év büntetésre ítélték a 14 éves anyagyilkost

2024. szeptember 19., csütörtök 13:40

Jogerősen 11 év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélték azt a fiatalt, aki 2022 decemberében egy baltával megölte édesanyját.

A táblabíróság előre kitervelten elkövetett emberölés és kifosztás bűntettében, valamint készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való visszaélés vétségében mondta ki bűnösnek az elkövetéskor 14 esztendős vádlottat. A tárgyaláson a vádlott személyesen nem vett részt, az emberölést elismerte, azonban azt, hogy előre eltervezte, tagadta – írja az ATV.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a fiú édesanyja még tavaly nyáron a munkája miatt élettársával Ormosbányáról Fülöpjakabra költözött. Néhány hét múlva a Kazincbarcikai Járási Hivatalnál kérelmezte, hogy fiát távolléte idejére egy barátja a családjába fogadhassa. Az akkor még 14 éves fiú ezt nehezményezte, úgy érezte, hogy az anyja elhanyagolja.

A fiú egy szociálpedagógusnak visszatérő ölési szándékáról beszélt, és arról, hogy „le akart számolni mindenkivel, aki bántotta”. Készített egy „halállistát” is, amelyen első helyen az anyja szerepelt. Ölési szándékait mások előtt is hangoztatta, rajzainak állandó témája volt a vér és a fájdalom. Az anya végül a családba fogadási kérelmét visszavonta, és magához vette a fiát Fülöpjakabon.

2022. december 12-én a fiú nem érkezett meg az iskolába, hanem visszafordult, elrejtőzött a házukban, majd lesből rátámadt az éppen hazaérkező anyjára. A fiú egy baltával támadt az anyjára, aki azonnal életét vesztette, majd az ágyába fektette, betakarta, az értékeket magához vette, és elutazott. 

A rendőrök még aznap éjszaka apja lakásában, a több mint háromszáz kilométerre lévő Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sajókazán fogták el.

A 2023-ban történt tárgyaláskor az ügyészség súlyosbításért, a vádlott és a védő pedig enyhítésért jelentett be fellebbezést, ezért az ítélet akkor még nem volt jogerős.

Rovatok