Index Vakbarát Hírportál

A város, ahol egyetlen homokzsákot sem használtak fel az árvíz elleni védekezésnél

2024. szeptember 19., csütörtök 19:20

Komárom felkészülten várja a Duna tetőzését, a 2013-as nagy árvíz után nagyot léptek előre, úgy tűnik, hogy az új gátszakasz biztos védelmet ad, az előrejelzések szerint pedig bőven kilenc méter alatt marad a vízállás.

Legyen az Index munkatársa! Önnek is van fotója vagy videója az árvízhelyzetről?
Küldje el nekünk!

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság vízjelző szolgálatának vízállás-előrejelzése szerint csütörtök délben 778 cm volt a Duna vízszintje Komáromnál, várhatóan péntek éjjel tetőzhet 790 centiméteren.

Szerdán több kérdéssel is megkerestük Komárom önkormányzatát az árvíz elleni védekezéssel kapcsolatban. Radics Gábor, a Komáromi Városmarketing és Turisztikai Nonprofit. Kft. ügyvezető igazgatója válaszában arra hívta fel figyelmünket, hogy Komárom hivatalos Facebook-oldalán folyamatosan tájékoztatják a közvéleményt.

Molnár András, az Észak-Dunántúli Vízügyi igazgatóság szakaszmérnöke a város közösségi oldalára feltöltött videóban azt nyilatkozta, hogy várhatóan az apadás lassabb mértékű lesz, a tetőzés után 4-5 napig biztosan magas marad a vízszint. A gát terhelése ilyenkor egyre nagyobb, folyamatosan átázik, de ez egy természetes folyamat, erre ki vannak építve a szivárgórendszerek. A járőrszolgálat majd folyamatosan figyeli, hol vannak esetleges szivárgások. A szakaszvédelem-vezetője azt is hozzátette, hogy a mostani helyzet lényegesen jobb, mint 2013-ban volt. Vízügyesekkel mi is találkoztunk az új gátszakasznál, de nyilatkozatot nem adhattak a sajtónak.

Molnár Attila polgármester szerdán arról beszélt, hogy nem tervezik a Rákóczi Ferenc rakpart lezárását, illetve arra is kitért: a gátba be vannak építve a szivárgórendszerek, amelyek a városi csapadékvíz-elvezető rendszerekbe viszik majd be a vizet, tehát vízátfolyásokra kell számítani, de ez normális. Arról is beszélt, hogy – egyeztetve a vízüggyel – a nap 24 órájában folyamatosan tartanak ellenőrzéseket, bejárásokat.

Komáromban az emberek nyugodtak, nem számítanak arra, hogy a 2013-as árvízi helyzet megismétlődik. Többen elidőznek az új gátszakasznál, a megemelkedett vízszintű folyót fotózzák, több helyen látni uszadékfa-torlaszokat. 

Komárom biztonságban van

A hét elején Orbán Viktor miniszterelnök is járt Komáromban és térségében, a közösségi oldalára feltöltött videójában emlékeztetett rá, hogy a 2013-as nagy dunai árvíz idején ez volt a legveszélyeztetettebb szakasz.

Nagyon sokat dolgoztunk itt akkor, rezgett a nadrág szára, éppenhogy sikerült megtartani a védműveket. Azóta fölépítettünk ide egy új gátszakaszt. Látható, hogy ez mindent kibír, ez jóval kilenc méter fölött is megtartja a vizet. Megspóroltunk ezzel az építkezéssel több százezer, de lehet, hogy egymilliónyi homokzsákot is. Amikor 2013-ban védekeztünk itt, akkor 1,3 millió homokzsákot használtunk föl. Most nem kellenek homokzsákok, és az önkéntesek is mehetnek azokra a szakaszokra, amelyeket nehezebb bevédeni

– magyarázta a miniszterelnök, aki szerint szép munkát végeztek a vízügyesek, és ezért köszönet jár nekik. A közösségi oldalára az került fel, hogy „Komárom biztonságban van!”

Az árvízhelyzetről az Indexen is beszámolunk folyamatosan frissülő, percről percre tudósításunkban, amelyet itt követhet nyomon. Időjárás-előrejelzésünket a https://index.hu/idojaras oldalon kísérheti figyelemmel.

(Borítókép: Árvízhelyzet Komáromban 2024. szeptember 19-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok