Index Vakbarát Hírportál

Információkat vár a nemzetbiztonsági bizottság elnöke a csipogóbotrány magyar száláról

2024. szeptember 19., csütörtök 20:35

Sas Zoltán, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnöke összehívta a testületet szeptember 26-ra, miután magyar szál keveredett a Libanonban és Szíriában felrobbant Hezbollah-csipogók ügyébe. A jobbikos politikus csütörtökön közösségi oldalán elárulta, hogy bizottsági elnökként nem volt tudomása az eszközökről, így most információkat vár az illetékes szervektől.

Összehívtam az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának következő rendes ülését szeptember 26-ra – jelentette be Sas Zoltán, a bizottság ellenzéki elnöke csütörtökön a Facebookon. Hangsúlyozta, hogy érinteni fognak minden olyan témát, amelyek hatással lehetnek Magyarország nemzetbiztonsági érdekeire, vagy kapcsolatosak lehetnek a hazai titkosszolgálatok működésével.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, Libanonban és Szíriában a kedd délutáni csúcsforgalomban egyszerre szólalt meg több ezer személyi hívó, majd felrobbantak. A nyugati sajtóhírek szerint a magyarországi székhelyű BAC Consulting a tajvani Gold Apollo megbízásából gyártotta az eszközöket.

A magyar kormány is reagált az ügyre, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár közösségi oldalán azt írta, hogy a hivatkozott eszközök sohasem jártak Magyarországon, az ország vonatkozásában az ügy nemzetbiztonsági kockázatot nem jelent.

A felrobbant személyhívók ügyéről bizottsági elnökként is egyelőre csak nyílt forrásokból, vagyis a sajtóból értesültem

– fogalmazott a jobbikos politikus.

„Ezzel kapcsolatosan minden felmerülő kérdésre a konkrét tények ismeretében tudok válaszolni, de csakis akkor, ha az illetékes szervektől – a titkosszolgálatoktól – erről tájékoztatást kapok, és utána az információk, vagy azoknak egy része meg is osztható a nyilvánossággal” – tette hozzá Sas Zoltán.

Gyurcsány Ferenc kezdeményezte a bizottság összehívását

Még csütörtökön adott ki közleményt a Demokratikus Koalíció, a párt elnöke és frakcióvezetője, Gyurcsány Ferenc az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának sürgős összehívását kezdeményezte.

A Facebook-oldalára feltöltött videójában nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte, hogy egy Magyarországra bejegyzett, az izraeli titkosszolgálat által létrehozott fedőcégen keresztül kerültek Libanonba azok a robbanóanyaggal megtöltött csipogók, amelyek számos Hezbollah-tag halálát és sérülését okozták.

Gyurcsány Ferenc szerint

Magyarország terrorcselekmények célpontja lehet, akkor is, ha Izrael a magyar kormány tudtával vagy tudta nélkül hajtotta végre a Hezbollah elleni titkos műveletet.

A volt miniszterelnök szerint Izrael a szövetségesünk, de az nincs rendben, hogy akár az Orbán-kormány engedélyével, akár az engedélye nélkül bevonta Magyarországot ebbe az akcióba. Gyurcsány Ferenc kijelentette, ebben a helyzetben az az ellenzék feladata, hogy számonkérje a kormányt az izraeli akció miatt a parlament előtt.

A HVG információi szerint a jövő csütörtöki ülésnek – bár napirendi pontként nem tüntették fel – témája lesz a felrobbant Hezbollah-csipogók ügye, valamint a nemzetközi botrányban érintett magyar cég és a hazai titkosszolgálatok esetleges szerepe is.

Rovatok