Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter nemzetközi terrorellenes együttműködésről tárgyal egy keleti országban

2024. szeptember 19., csütörtök 09:57

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Kirgizisztánba utazott az éjszaka folyamán. Facebook-bejegyzésében számolt be arról, hogy a Magyar–Kirgiz Stratégiai Tanács ülésén fog részt venni.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzésében számolt be arról, hogy részt vesz a Magyar–Kirgiz Stratégiai Tanács ülésén. Bejegyzésében kiemelte, hogy a találkozón

a nemzetközi terrorellenes együttműködésről, valamint az EU–kirgiz-kapcsolatok fejlesztéséről fogunk tárgyalni.

A miniszter repülőgépének landolását követően Zseenbek Kulubajevvel, a kirgizisztáni külügyminiszterrel találkozott. 

A találkozáshoz Szijjártó hozzátette:

Néhány évvel ezelőtt nyugati barátaink vagy kritizáltak, vagy lenéztek minket amiatt, hogy a közép-ázsiai országokkal stratégiai kapcsolatépítésbe kezdtünk. Egykori kritizálóink és lesajnálóink itt ma egymásnak adják a kilincset.

Korábban is járt Kirgizisztánban a miniszter

2022-ben már járt Szijjártó Péter Kirgizisztánban, melynek keretein belül bejelentették, hogy Magyarország és Kirgizisztán a stratégiai partnerség szintjére emelte együttműködését. Továbbá megkezdte működését a Magyar–Kirgiz Fejlesztési Alap, amelyhez a kormány 5 milliárd forint forrást biztosított.

A találkozóról akkor úgy fogalmazott: „Sokat dolgoztunk a kapcsolataink fejlesztéséért az elmúlt években, így jutottunk el idáig. Megtiszteltetés, hogy ezeket az erőfeszítéseket ma Kirgizisztán elnöke, Szadir Nurgozsojevics Zsaparov kitüntetéssel ismerte el.”

Rovatok