Index Vakbarát Hírportál

Csónakkal jutottunk be az elzárt településre, ahol a légierő helikopterére szálltunk

2024. szeptember 20., péntek 15:23

Kisoroszit szerdán zárta el az áradás a külvilágtól, a település közúton megközelíthetetlenné vált. Pénteken Dunabogdány felől egy motorcsónakkal jutottunk be a községbe, amelynek sportpályájáról felszállva, a Magyar Honvédség közreműködésével, egy a védelmi munkálatokban részt vevő H145M típusú helikopter fedélzetéről, madártávlatból láthattuk az árvízhelyzetet.

Stábunk legutóbb szerdán járt Kisorosziban, a település akkor még elérhető volt közúton. Molnár Csaba polgármesterrel a Kisoroszit Tahitótfaluval összekötő út azon pontján beszélgettünk, amely alatt hömpölygött a víz a mezőgazdasági területekre. Az áradás órákkal később áttört, az utat aznap délután lezárták, a legmélyebb pontján egy-másfél méteres víz van.

A közúti összeköttetés ezzel megszűnt Kisoroszi irányába, stábunk pénteken Dunabogdány felől, motorcsónakkal közelítette meg a községet.

Átvisszük a zöldségeket, hogy működjön a falu, utána visszajövünk magukért

– mondta a motorcsónak vezetője, többek között hagymát és krumplit rakodva a csónakba egy teherautóról. Egy nap többször is fordulnak, hogy biztosított legyen a falu ellátása.

A speciális mentőcsapat egyébként Kaposvárról érkezett. Már a vízen tartottunk Kisoroszi irányába, amikor megtudtuk, hogy ott voltak például Törökországban is, rögtön a földrengés másnapján. Kisorosziban sem először járnak, 2013-ban segítették a falu ellátását.

A kikötés után a sportpálya felé vettük az irányt, ahol némi várakozást követően landolt a honvédség H145M típusú helikoptere. A gépnek híre (és hangja) ment, óvodás és iskolás csoport is megcsodálta a forgószárnyas járművet.

A magyar katonák földön, vízen, és levegőben is aktívak az árvízvédelmi feladatokban, riportútjainkon több településen találkoztunk a homokzsákokból gátat építő egyenruhásokkal. Lapunk fotósa körülbelül húsz percet töltött a gép fedélzetén, miközben a Duna és az elárasztott területek felett repültek. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter csütörtökön adott interjút az Indexnek, az adás itt látható.

Élet a bezárt faluban

A külvilágtól szárazföldi úton elzárt Kisorosziban nincs pánikhangulat, többen érdeklődve sétáltak a Duna irányába, óvodás és iskolás csoportok a helikopter érkezését várták, a boltban pedig nem láttunk üres polcokat.

A településen találkoztunk Molnár Csaba polgármesterrel is, aki lapunknak elárulta: „Az éjszaka rendkívüli esemény nem történt. Túl vagyunk a gátak reggeli és déli szemléjén, épp onnan jövök. Az állóképességük jó, stabilan tartják ezt a vízszintet, és bízom benne, hogy a tetőzésnél, valamint az árhullám levonulásánál is stabilak lesznek a védművek.”

A polgármester a falu ellátására vonatkozó kérdésünkre kifejtette:

Az élelmiszer-ellátást hajókkal biztosítjuk. Visegrád-Szentgyörgypusztához érkeznek a termékek, reggel 5-kor hozták a kenyeret, fél 9-kor a zöldséget. Ezeket hajón behozzák a településre, a termékek a boltba kerülnek. Van állandó orvosi ügyeletünk, és egy tűzoltóautó is itt állomásozik. Ráadásul épp ma kaptam egy rendkívül jó hírt a Honvédelmi Minisztériumtól: este 6 órakor berepül egy helikopter, ami egész éjszaka itt lesz, két profi betegápoló is jön.

Molnár Csaba úgy látja, hogy a lakosság hangulata jó. Aki először találkozik ezzel a helyzettel, érdeklődve figyel, és érzi, hogy mindent megtesznek a biztonságukért. A tapasztaltabbak tisztában vannak vele, hogy az „ősfalut” nem fenyegeti ez a vízszint.

A polgármester ugyanakkor megjegyezte, hogy a bezártságból fakadó gondok várhatóan a jövő hét elejére előkerülnek, de az előrejelzések szerint elképzelhető, hogy az eredetileg tervezett szerda helyett akár már kedden nyithasson a település.

(Borítókép: Kisoroszi 2024. szeptember 20-án. Fotó: Tövissi Bence / Index)

Rovatok