Index Vakbarát Hírportál

Hírességek vonultak az utcára, demonstrációt tartottak a Blaha Lujza téren

2024. szeptember 20., péntek 17:01 | aznap frissítve

Péntek délután egy tüntetés vette kezdetét a Blaha Lujza téren. Az eseményeket percről percre követtük végig az Indexen.

Cikkünk frissült! 

Korábban már beszámoltunk arról, hogy az „Emberek az emberekért” program keretein belül számos nagynevű magyar előadó lép fel a Blaha Lujza térre, péntekre szervezett demonstráción. A megmozdulást az váltotta ki, hogy a Magyar Evangéliumi Testvérközösség két iskoláját is bezáratták közvetlenül a tanévkezdés előtt, így 600 diák sorsa vált bizonytalanná.

A műsorban olyan előadók lépnek fel, mint Cserhalmi György, Bródy János, Gerendás Péter, Halász Judit, Rost Andrea, Kollár-Klemencz László, Molnár Áron, Parti Nagy Lajos és még sokan mások. A rendezvény jelmondatának ezt választották: 

Nincs olyan, hogy lehetetlen! Csupán lépni kell!

A szervezők azt kérték, hogy aki tud, a jelenlétével fejezze ki együttérzését a kiszorított gyermekek és emberek iránt.  

Így kezdődött a tüntetés, Máté Péter dalával és videókkal hangoltak 

A helyszínen lévő kollégánk szerint délután 16.20 körül már gyülekezni kezdett a tömeg a Blaha Lujza téren felállított színpad előtt. Addigra már száznál is többen gyűltek össze, az idősebbek a színpad előtti papírszékeken ültek (az esemény kezdetét 17 órára hirdették meg). 

Ezt követően folytatódott a gyülekezés, miközben

felcsendült Máté Péter dala, az Azért vannak a jóbarátok, és a tüntetés mellett kiálló közéleti szereplők egy-egy rövid videóban mondták el, hogy miért tartják fontosnak az eseményt.

Az előzetesen jelzett résztvevők közül Cserhalmi György végül nem tudott eljönni, mert kórházba került (de videóüzenetet ő is küldött az eseményre). Továbbá levetítették Halász Judit, Hernádi Judit, Pogány Judit, Kulka János és Lázár Kata rövid videóit is. Mindeközben a szervezők jelezték, hogy az összes bevételt az Iványi Gáborhoz köthető Wesley-iskoláknak ajánlják fel.

Kezdés előtt tíz perccel már sokan voltak a téren, kollégánk becslése szerint az ezret is meghaladta a számuk. 

Kis piros mécsesek, megérkezett Iványi Gábor 

Ezt követően kis piros mécseseket készítettek ki egy asztalra a színpad mellett, valamint egy „Szabadság körei” feliratú táblát is.

Mindeközben a Radnóti Színház videója ment a háttérben, amelyben Erdős Virág Szóljatok című versét szavalták. Majd Józsa Márta, a Klubrádió szerkesztője beszélt a színpadon, és többek közt közölte, hogy az adománygyűjtők dobozzal járnak majd körbe a tömegben. 

Nem sokkal később Iványi Gábor is megérkezett a színpadra, a tömeg tapssal és ujjongással fogadta.

„Megtisztelő és megható, hogy kiállnak az intézményeinkért” – mondta a lelkész.

Egyházüldözésről esett szó 

Iványi Gábor arról is beszélt, hogy a magyar kormány „egyházüldözést” folytat, és megpróbálja felszámolni a rendszerváltás hajnalán létrehozott egyházuk működését. Elmondása szerint a kormány a gyerekek sorsát semmibe vevő intézkedéseket hozott ellenük.

Ezt követően Mácsai Pál színművész szavalta el a színpadon József Attila sorait „Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis!”.

Majd Für Anikó szavalt Bereményi Gézától, ezt követően Lovas Rozi és Nagy Zsolt is megjelentek a színpadon.

Lovas Rozi felolvasta egy olyan kisfiú történetet, aki most egy másik iskolába kell járjon a történtek miatt, és azóta is fél és szorong. Valamint elmondta egy másik, enyhe fogyatékkal élő fiú történetét, aki szintén az egyik bezárt intézményben tanult, továbbá egy óvodásét is. Majd felolvasta az egyik gyermek szavait, aki azt mondta: 

A szíve szakad meg attól, hogy bezárták a suliját, mert az osztálytársai olyanok, mintha a testvérei lennének. 

Mint a helyszínen lévő kollégánk jelentette, a közéleti szereplők gyakorlatilag egymásnak adják a mikrofont.

„Mindenki maradjon nyugodt, vesztettünk”; az ellenzéki politikusok is cserben hagyták Iványit 

Lovas Rozi után Nagy Zsolt arról beszélt, hogy „mindenki Iványi Gábor”, és megjegyezte, hogy szerinte ehhez képest kevés ember jött el.

Mint mondta, úgy jött el, hogy nem akar még egyszer fölöslegesen színpadra állni és beszélni. 

Véleménye szerint az ellenzéki politikusok is cserben hagyták Iványit, és semmilyen áldozatra sem képesek már. 

A 21 éves fia már nem is ebben az országban él, de ő maga itt marad Iványi Gáborként – mondta ezután Nagy Zsolt. Majd úgy fogalmazott: 

Mindenki maradjon nyugodt, vesztettünk.

Ezzel pedig távozott is a színpadról.

„Szektásokat nem vesznek fel”– mondták az egyik gyermek elutasításakor

Nagy Zsoltot az énekesnő követte a színpadon, aki Az árgyélus kismadár című dalt énekelte el, és többen csatlakoztak hozzá a tömegből is. 

Ezt követően Szalai Kriszta gyerekek szövegeit olvasta fel, majd a színpadra lépett egy gyermek, Zsombor apukája is. Elhangzott, hogy a gyermeket egy egyházi iskolába akarták beíratni azután, hogy a Wesley bezárása miatt más intézményt kellett keresnie, de nem vették fel. Állítólag arra hivatkozva utasították el, hogy: 

Szektásokat nem vesznek fel.

Az édesapa elmondta: két napjuk volt, hogy találjanak a gyereküknek egy iskolát. A felesége sírva küzdött, semmilyen állami segítséget nem kaptak, de végül sikerült találniuk egy intézményt. Sokaknak viszont nem.

Az édesapa a keresztényeknek is üzent, azt mondta Jézust idézve: 

 Aki a legkisebbeket bántja, az engem bánt.

Szalai Kriszta ezután a politikusok szüleinek üzent, majd Parti Nagy Lajos olvasott verset a színpadon, A kérdőjel háta című művet.

„Mindenkire sor kerül, aki nem engedelmeskedik”; Bese Gergő ügye is előkerült 

Ezután kiderült, hogy Pogány Judit nem érzi jól magát, ezért nem tudott eljönni. Majd Bódis Kriszta a saját szövegét olvasta fel:

Ne legyenek kétségeitek, mindenkire sor kerül, aki nem engedelmeskedik, aki nem fogja be a száját.

Bódis felsorolta, hogy a történelemben hányszor esett meg, hogy elnyomták az igazságot, az embereket, a bátor kiállást. Majd elszavalta József Attilától a Thomas Mann üdvözlése című verset.

A szolgalelkűség zsarnokságot teremt

– zárta a beszédét.

Ezt követően Perintfalvi Rita teológus lépett a színpadra, majd Jordán Tamás videóüzenetét vetítették le.

Perintfalvi elmondta, hogy Balog Zoltán és Bese Gergő képesek voltak a gyerekbántalmazók mellé állni, „ezek az emberek hirdetik a kereszténységet”. Véleménye szerint Bese abban bízott, hogy „az igazság mindig azok oldalán áll, akiké a hatalom” és ezért „Orbán udvari bolondja volt”, megáldotta a Karmelitát és a Megafont is – majd kiderült, hogy gruppenpartikon élte ki titkos vágyait.

Mint mondta, ezek után nem meglepetés, hogy 2011-ben Iványi egyházát megfosztották az egyházi státusztól, csak azért, mert nem voltak hajlandóak „lefeküdni az államnak”.

Adósságcsapdába hajszolták őket, és ellehetetlenítettek a munkájukat

– mondta. 

Bródy János gitározni kezdett, Halász Judit nem született varázslónak 

Mint kiderült, Jordán Tamás színházi előadáson van, ezért nem tud részt venni a demonstráción, de videón elmondta József Attila: Ti jók vagytok mindannyian című versét.

Őt Kepes András követte, aki az iróniáról beszélt, és arról, hogy kormánypropaganda az irónia legnagyobb kincsestára. A közoktatás, az akkugyárak és az egészségügy területén is mímelt tudatlanságot lát náluk.

Majd a színpadra érkezett Bródy János, aki az ENSZ emberi jogok egyetemes nyilatkozatáról beszélt, annak első bekezdését idézve. 

„A testvéri szellem Iványi Gáborban és egyházában lakozik” – mondta Bródy János, majd gitározni kezdett. Ezután volt egy kis technikai malőr a színpadon, de a hangosító segített neki.

Utána Halász Judit a Nem születtem varázslónak című dalát énekelte el, sokan csatlakoztak hozzá a tömegből, és meg is tapsolták.

A tömeg mindeközben még nagyobb lett, sokan csatlakoztak be később.

Papp János Ady Endrétől az Intés az őrzőkhöz című verset szavalta a színpadon, majd Gerendás Péter gitárral kísérve énekelte el dalát, a La dolce vitát. Ezt követően Kukorelly Endre videóüzenetét játszották be, majd Halász Judit Szabó Lőrinc Imák a gyermekekért című művét adta elő.

Halász Judit ezután elszavalta Szabó Lőrinc Imák a gyermekekért című művét. Majd Kollár-Klemencz László videóüzenetét vetítették le, amelyet az Iszom a bort című dal követett tőle. 

Ezt követően Horváth Kristóf előadása következett, majd Hegedűs D. Géza videóüzenetben Máté evangéliumából idézett. Utána Molnár Áron, Lengyel Tamás és Rainer-Micsinyei Nóra parodizáltak ki egy Kormányinfót. 

Minden úgy van jól, ahogy van, ahogy az örökkön örökké felhatalmazott kormány teszi

– hangzott el tőlük. 

Sok pénzt gyűlt össze, köszönetet mondtak 

Ezután Galkó Balázs Ady Endre enyhe újévi átok című versét szavalta el, majd Kerékgyártó István: Iványi Gábor ügyének monográfiáját olvassa fel. 

Ezt követően Upor László beszélt a CEU és a Wesley-iskolák közötti összefüggésekről. Véleménye szerint Iványi egyháza, a MET, valamint az Oltalom Alapítvány és személyesen a lelkész is sokat tett a közért, ezért a közszolgák rengeteggel tartoznak nekik.

Eközben bemondták, hogy sok pénz gyűlt már össze az eseményen, amit köszönnek az adományozóknak.

Ezután Kiss Judit Ágnes egy videóüzenetben elmondta: Iványi Gábor olyanokra világit rá, akikre nem szeretünk ránézni, a hajléktalanokra, a betegekre, az elesettekre.

Szilvási István pedig arról beszélt, hogy Iványit tizenéves korától ismeri, egy cigánytelepről került hozzá. Besének nem az a baja, hogy meleg hanem az, hogy álságos. Iványi viszont mindennel bizonyítja, hogy így kell kereszténynek lenni – mondta, majd egy cigány dalt énekelt, cigány nyelven.

Iványi Gábor visszatért, újabb demonstrációról beszélt 

Ezután Nagy Bandó András az Embermese című művét olvasta fel, majd elmesélte A szalontüdő című művének egy jelenetét is, ami arról szólt, hogy egy férfi egy tányérból evett egy hajléktalannal. 

Utána gyertyatartót helyeztek a színpad közepére,

és ismét megjelent Iványi Gábor a színpadon, akit tapssal és ujjongással fogadott a tömeg.

Mint a lelkész mondta, sokat jelent számára, hogy ilyen sokan vannak itt. A gyerekekért és az intézményekért áll most a színpadon – tette hozzá, majd arról beszélt, hogy szeptember 26-án fél kilenckor a Belgrád rakpart előtt is várják majd a résztvevőket, mert akkor Széll Bernadettnek kell megjelennie a bíróság előtt.

„A helyzet drámai”

Mint mondta, Donáth Anna és Széll Bernadett 2–8 év börtönt is kaphatnak, ő maga pedig akár 15 évet is, hatóság elleni erőszak miatt. Iványi Gábor ezután megköszönte a mostani adományokat, és 93 ezer embernek azt, hogy az adójuk egy százalékát az egyházának ajánlották fel, amivel ma ők lennének Magyarország harmadik legnagyobb mértékben támogatott egyháza, ha hozzájutnának.

Beszélt arról is, hogy a Szalmaszál-alapítvány számlájára kérik most a pénzt, mert azon még nincs inkasszó. Ebből a pénzből támogatják most a hajléktalanokat is.

A helyzet drámai, ez mutatja, hol tart az ország azon része, akik az országot irányítják

– mondta ezután Iványi Gábor. Majd megjegyezte, hogy sok ezer korábbi tanítványuktól már nem vehetik el az érettségijüket, szakmájukat, és ezért hálás.

Ezt követően gyerekek mentek fel a színpadra a szüleikkel, Iványi Gábor pedig meggyújtotta a gyertyákat. Elénekelték a Himnuszt, amihez az iskola korábbi diákjai is csatlakoztak, és a Pál utcai fiúk színdarab zenéje szólt.

Ezután kis piros mécseseket osztottak ki a tömegben is. A demonstráció nem sokkal később véget ért, a tömeg elkezdett feloszlani.

(Tüntetés a Blaha Lujza téren Iványi Gáborért 2024. szeptember 20-án. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok