Index Vakbarát Hírportál

Kiskorú veszélyeztetése miatt kell felelnie a diákjait vetkőztető tanárnak

2024. szeptember 20., péntek 06:25

Eljárást indított a nyírmeggyesi általános iskolában oktató, a diákjait büntetésből vetkőztető pedagógus ellen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság. A tanárnak, aki továbbra is az intézményben dolgozik, kiskorú veszélyeztetése miatt kell felelnie. Egy, az ügyben érintett 9 éves nyírmeggyesi kislánynak azért kellett levetkőznie, mert társaival futkározott az intézmény aulájában.

Kiskorú veszélyeztetése miatt kell felelnie annak a pedagógusnak, aki egy nyírmeggyesi általános iskolában vetkőztetéssel büntette meg a diákjait – olvasható a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság police.hu oldalon közzétett közleményében.

A hatóság szerint a mátészalkai tankerülethez tartozó iskola tanára bűncselekményt megvalósító fegyelmezési módszert alkalmazott.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság állampolgári bejelentés alapján kiskorú veszélyeztetése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást egy tanító ellen – olvasható a rendőrség közleményében.

A nyírmeggyesi oktatási intézményben tanítói munkakört betöltő köznevelési foglalkoztatott a megalapozott gyanú szerint magatartásával a kiskorúak érzelmi és erkölcsi fejlődését veszélyeztette.

A nyomozó hatóság a 44 éves nőt kiskorú veszélyeztetése bűntett elkövetésének gyanújával kihallgatta, ami ellen panasszal élt. Az eljárás alatt a gyanúsított szabadlábon védekezhet.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, felháborodott szülők fordultak az ATV Híradójához, amiért állításuk szerint az egyik tanár büntetésből a táblához hívja, majd levetkőzteti a gyerekeket. Van olyan diák, aki félve a megszégyenítéstől, már másik intézménybe jár. A módszer nyáron derült ki, a szülők jelentették az esetet az iskola vezetőségénél, viszont a pedagógus azóta is ott tanít.

„Azzal fenyegetett minket, hogy most menjünk ki futkározni”

Egy 9 éves nyírmeggyesi kislánynak azért kellett levetkőznie, mert futkároztak az aulában. A gyerekek a történteket sokáig el sem merték mesélni, az említett kislány azzal indokolta hallgatását szülei előtt, hogy szégyellte magát és félt, amiért újra meztelenkednie kell az osztály előtt – derül ki az RTL Híradó beszámolójából. A harmadikos lányt – aki a történtek idején még csak első osztályos volt – öt másik fiúval együtt utasította arra az osztályfőnök, hogy vetkőzzenek alsóneműre.

Azt kellett levenni, amit mondott (...) elsőnek elgondolkoztam és azt mondta, hogy csináljam. (...) Kinyitotta az ajtót, azzal fenyegetett minket, hogy most menjünk ki futkározni, így

– fogalmazott a megszégyenített kislány. Édesanyja végül úgy tudta meg, hogy mi történhetett a lányával, hogy egy másik anyuka szólt neki, akinek a gyereke szemtanúja volt a történteknek.

Az intézmény igazgatójánál a szülők panaszt tettek, augusztusban rendkívüli szülői értekezletet is tartottak, amin a tanárnő is ott volt. „Elkezdte csapkodni az asztalt, ő volt felháborodva, hogy hogy képzelünk ilyet, hogy idáig fajul a dolog, ezt meg lehetett volna beszélni, állította, hogy ő nem tett ilyesmit” – mondta a lány édesanyja.

Az RTL információi szerint a botrány miatt a nyírmeggyesi iskolából az érintett kislánnyal együtt eddig már hatan íratták ki a gyermeküket.

Ebben a cikkben szexuális visszaélés a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

Rovatok