Index Vakbarát Hírportál

A magyar kormány újabb 16 milliárd forintot ad a mohácsi csata 500. évfordulójára

2024. szeptember 20., péntek 14:29

A kormány kiemelt eseményként kezeli a mohácsi csata ötszázadik évfordulóját, melyre a 2023-ban megszavazott hatmilliárd forintos összegen túl további 16 milliárd forintot tervez költeni, melyek nemcsak infrastrukturális, hanem kulturális beruházások is egyben. Emellett még rengeteg korábbi döntést is megmásítottak, melyről a Magyar Közlöny számolt be.

A Magyar Közlöny csütörtök este tájékoztatott arról, hogy a következő két évben további 15,6 milliárd forintot költ a kormány a Mohácsi Nemzeti Emlékhely teljes megújítására, valamint a csatateret bemutató új kiállítótér kialakítására, melynek felelőse az Építési és Közlekedési Minisztérium − vette észre a HVG.

Ezen kívül 360 millió forintot szánnak a pécsi Janus Pannonius Múzeum és a SZTE antropológiai és régészeti tevékenységének támogatására. A kulturális miniszter pedig az 500. évfordulóról készülő filmek, műalkotások és zeneművek létrehozását célzó programokért felel. Ezzel szemben két évet csúszik a Mohács-Nagyharsány kerékpárút hátralévő szakaszának átadása.

A 2023-ban határozatot hozott a kormány, hogy hatmilliárd forintot költenek az M6-os autópálya horvát határig való meghosszabbítására, egy új országos közforgalmú kikötő megépítésére Mohácson, a főtér átalakítására, templomok felújítására, valamint új hídra és a hozzátartozó úthálózatra 2031-ig további 389,3 millió forintot szán.

Ezen kívül több döntést is visszavontak, mint például:

Ezenkívül több korábbi határozatot kiegészítettek ezzel a mondattal: a kormány „egyetért azzal, hogy e határozat kapcsán további központi költségvetési többletforrás biztosítása nem szükséges”.

Rovatok