Index Vakbarát Hírportál

Elkezdődött a pedagógusok vizsgáztatása a Nemzeti alaptantervből

2024. szeptember 21., szombat 13:39

Szeptember 11-én indultak a Belügyminisztérium által a pedagógusok számára kötelezően előírt képzések. Elsőként az óvodapedagógusok előtt nyílt meg a felület, köztük többen már levizsgáztak. Legkésőbb 2025. január 31-ig kell valamennyi pedagógusnak elvégezni a képzést, majd vizsgát tenni a tananyagból.

Szeptember első felében elindult a pedagógusok kötelező továbbképzése és számonkérése, amely alatt meg kell újítaniuk ismereteiket a Nemzeti alaptantervvel és az Óvodai nevelés országos alapprogramjával kapcsolatban – írja a Népszava.

A Belügyminisztérium (BM) szerint a képzések szeptember 11-én indultak, elsőként az óvodapedagógusok előtt nyílt meg a felület, köztük többen már levizsgáztak – tudta meg a lap.

Mint arról mi is beszámoltunk, az idei tanévben egy kötelező képzés elvégzése után számot kell adniuk a pedagógusoknak az oktatás-nevelés tartalmi szabályozóival kapcsolatos tudásukról. A Belügyminisztérium által előírt, 10 órás távoktatási képzést a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által biztosított platformon kell elvégezniük, a vizsga sikeres teljesítéséhez húsz kérdésből tizenötre kell helyesen válaszolniuk legkésőbb 2025. január 31-éig.

A távoktatási képzésen a pedagógusoknak nem kell online órákon részt venniük, ugyanis tananyagcsomagokat tölthetnek le a munkakörüknek és az oktatott tantárgyaknak megfelelően, melyeket maguknak kell elsajátítaniuk. Azoknak, akik több szakot is tanítanak, elég csak egy, általuk választott tárgyból vizsgát tenniük.

A kötelező képzést és vizsgáztatást a pedagógus-szakszervezetek, de még az Orbán-kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar is kritizálta – jegyezte meg a Népszava.

Az Index korábban feltette azt a kérdést, nem félnek-e attól, hogy a szigorítás a pedagóguspálya további presztízsvesztéséhez vezet: kevesebben jelentkeznek tanári szakra, és több pedagógus hagyja el a pályát.

2022-ben és 2023-ban 10-10 százalékkal, idén 32,2 százalékkal nőtt a pedagógusok bére, jövőre pedig a tervek szerint 21 százalékkal emelkedik. A pedagógiai szakokra az idén csaknem 13 ezer hallgatót vettek fel, kétszer annyit, mint 2022-ben. Akit ezek a tények nem győznek meg, nem lehet semmivel meggyőzni

– válaszolta a Belügyminisztérium.

Rovatok