Index Vakbarát Hírportál

Csepelen attól tartanak, hogy csak hónapok múlva tudnak visszaköltözni a házukba

2024. szeptember 22., vasárnap 16:29

Lakóházakat öntött el a víz a Csepel-sziget Fácános-dűlői részén. A helyiek attól tartanak, négy-öt hónap múlva tudnak csak visszaköltözni az ingatlanjaikba. Az ár azonkívül, hogy családi házakat tett lakhatatlanná, szeméthalmokat lepett el, amiket a víz bemoshat a földbe, vagy máshol teríthet szét.

Legyen az Index munkatársa! Önnek is van fotója vagy videója az árvízhelyzetről?
Küldje el nekünk!

Csepelen szombaton tetőzött az ár, a víz lakóházakat és nyaralókat árasztott el a város Fácános-dűlőnek nevezett részén. A lakókat előzőleg kedden értesítették arról, hogy ki kell költözniük, az önkormányzat a helyi iskolában helyezte el őket. 

A helyszínen stábunk Paál Gézával, a DK csepeli polgármesterjelöltjével találkozott, aki elmondta, amellett, hogy családi házak váltak lakhatatlanná, az ár az ingatlanok közelében felhalmozott szemetet is elmosta. „Ami még problémát jelent, hogy ezeknek a szeméthegyeknek a tartalmát a víz bemossa a talajba, és más területeken is szétteríti, ami eddig egy kupacban volt” – tette hozzá.  A területen szemmel láthatóan emelkednek ki a kocsikerekekkel, műanyag palackokkal és bútorokkal teli halmok. De több helyen festékesvödrök, építési törmelékek is feltűnnek. 

Arra a kérdésre, mégis ki hordta a területre a szemetet, azt mondta, úgy tudni,

illegális házfoglalók több évig foglalkoztak azzal, hogy pénzért raktak hulladékot ide.

Ezt két helyi lakos is megerősítette, akik úgy fogalmaztak: az ismeretlenek pár ezer forintért vállaltak illegális szemétlerakást azoknál, akik olcsón szerették volna megúszni, hogy a fölösleggé váló dolgaiktól megszabadítsák őket. 

Beszélgetés közben egy helyibéli tűnt fel az utca bejáratánál felállított sorompónál, aki, mint kiderült, azért jött, hogy ellenőrizze a házát. Sokan, akik a dűlőn rendelkeznek ingatlannal, kamerával figyelik az ár mozgását, és a fosztogatók miatt naponta akár többször is kijárnak ellenőrizni, hogy megvannak-e még a vagyontárgyaik. 

Mindenki azt hiszi, hogy az árvíz a legnehezebb, de ez nem így van. Mert az a legnehezebb, ami utána jön 

– hangsúlyozta a tulajdonos, majd hozzátette, az ár elvonultával a visszamaradt iszappal is meg kell küzdeniük, és a pincékbe befolyt vizet is csak ezután tudják kiszivattyúzni. 

40 centimétert apadt, de a házak még víz alatt

A víz a Fácános-dűlőnél tegnap délutántól negyven centimétert apadt, ám az itt álló házak egy része még mindig csaknem egyméternyire áll a vízben. Míg beszélgettünk, egy másik tulajdonos fotókat és videókat készített a házáról. Mint mondta, rendelkezik biztosítással, de egyelőre nem tudja, mennyit állnak majd. Minden személyes tárgya a padlástérben van, ő pedig a feleségével együtt a helyi iskolában húzta meg magát. 

A kutyám menhelyen van, egy állatmentő alapítvány segített elhelyezni

– mondta kétségbeesetten.

A tulajdonosok attól tartanak, négy-öt hónapig biztos lakhatatlanok lesznek a házak, ugyanis a dűlőnél megrekedt a víz, ami így csak a talajon keresztül tud majd elszivárogni.

Az árvízhelyzetről az Indexen is beszámolunk folyamatosan frissülő, percről percre tudósításunkban, amelyet itt követhet nyomon.  Időjárás-előrejelzésünket a  https://index.hu/idojaras oldalon kísérheti figyelemmel.

(Borítókép:  Csepel-sziget 2024. szeptember 22-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok