Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely elmondta, hogy miért kellene Budapestnek olimpiát rendezni

2024. szeptember 22., vasárnap 10:00

Karácsony Gergely emlékeztetett, hogy Budapest az egyedüli olyan hely a világon, ahol úgy nincs olimpia, hogy minden sportberuházás készen áll hozzá. A főpolgármester úgy gondolja, hogy a szükséges infrastrukturális beruházások ugyan hiányoznak, azonban ezek évtizedek óta halmozódó problémák, amelyek megvalósítása az olimpiától függetlenül is aktuális.

Az árvízi helyzetről tartott sajtótájékoztató után csípte el a Népszava stábja Karácsony Gergely főpolgármestert, és részletes interjút készítettek vele, amelyben a városvezető többek között azt is kifejtette, hogy milyen érvek szólnak a budapesti olimpia mellett.

Karácsony Gergely szerint ha Budapest olimpiát akar rendezni, akkor a városban egy csomó olyan állami infrastrukturális beruházás hiányzik, ami nélkül ez egy vicces felvetés. „Legyen például a gyorsforgalmi út, annak a vasúti bekötése, a HÉV-ek felújítása, bizonyos metrómeghosszabbítások” – sorolta. Elmondása szerint ebben semmi olyan nincs, ami az olimpiától függetlenül ne lenne fontos a fővárosnak.

Arra a kérdésre, hogy miért nem lehet egyszerűen csak az itt lakóknak a kedvéért megépíteni ezeket, a polgármester kifejtette:

Ez egy nagyon jó kérdés. Az én nézőpontom az, hogy én akarom fejleszteni a városomat, és ha ehhez egy olimpiát kell Budapestre hozni, akkor legyen az olimpia.

A főpolgármester emlékeztetett, hogy a kiépült infrastruktúrával rendelkező Párizsban is számos állami beruházás történt az olimpia miatt: a közösségi közlekedés fejlesztése vagy a Szajna vízminőségét célzó záportározó rendszer, amely szerinte évtizedes léptékben az egyik legnagyobb zöldberuházás volt Párizsban. Másik pozitív példaként Barcelonát hozta fel.

Karácsony Gergely szerint az olimpiára lehetőségként kell tekinteni, ugyanis számos közepes infrastrukturális fejlesztés maradt el az elmúlt évtizedekben, amelyek mára felhalmozódtak, és megoldásra várnak. Szerinte ezeket mindenképp meg kell oldani, és a főváros meg is oldaná, azonban nincs rá pénze. Úgy gondolja, az olimpia azért lenne fontos Budapestnek, mivel így lehetőség nyílna ezek megvalósítására.

Szerinte további érv az olimpia mellett, hogy az új távlatokat nyithatna a főváros és a kormány kapcsolatában. „Ez egy nagyon szoros kooperációt feltételez a főváros és a kormány között. Na most ennek is lennie kéne, normális esetben, de ez aztán meg tényleg rohadtul nincs” – tette hozzá.

Ha már megépültek a stadionok, akkor miért ne rendezzen Budapest olimpiát?

Mindezek mellett úgy gondolja, hogy népszavazás vagy az emberek érdemi bevonása nélkül Budapest nem rendezhet olimpiát. Emlékeztetett, hogy 2015 óta ezt az álláspontot képviseli, és ezen a jövőben sem fog változtatni.

Beszéljük meg azt, hogy ez nem egy sportberuházás, hanem egy városfejlesztés. Beszéljük meg azt, hogy ez mit hoz a vidéknek, mert a párizsi olimpia sem Párizsban volt, hanem rengeteg más helyen. […] Tehát miért ne lehetne a kajak-kenu Szegeden, és miért ne lehetnének más rendezvények olyan nagyvárosokban, ahol egyébként szintén vannak sportinfrastrukturális fejlesztések

– vetette fel Karácsony Gergely.

A főpolgármester arra is emlékeztetett, hogy Budapest az egyedüli olyan hely a világon, ahol úgy nincs olimpia, hogy minden sportberuházás készen áll hozzá. Elmondása szerint ő egyetért azokkal, akik szerint ezt a pénzt nem erre kellett volna fordítani, de a stadionok végül megépültek, és rengeteg adófizetői pénz van benne, így érdemes napirenden tartani az olimpia kérdését.

„Arra tettem esküt, hogy Budapest fejlesztése érdekében mindent megteszek. Én ebben egy óriási lehetőséget látok egy bizonyos típusú koncepció mellett. Olyat, ami nem épít új stadiont, ami 90 százalékban egy városfejlesztő projekt, amit ráadásul most el kell kezdeni, mert ugye 12 év múlva el kell vele készülni, és azért ezek évtizedes léptékű beruházások. És azt se felejtsük el, hogy nincs még egy olyan ország, amely a sportban ilyen eredményeket ért el, és még nem rendezett olimpiát. Tehát ez is része a magyar nemzeti identitásnak” – tette hozzá.

Rovatok