Index Vakbarát Hírportál

A vízügyi szóvivő az Indexnek elárulta, mikorra érhet véget teljesen a tetőzés

2024. szeptember 22., vasárnap 19:35

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője többek között beszélt arról, hogy mi a helyzet a Szigetközben és a Dunakanyarban, valamint elárulta, hogy hol várható a tetőzés a hét első napjaiban.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az Indexnek elmondta, hogy áll az árvíz elleni védekezés az OVF részéről.

Mint mondta, a Szigetközben már felgyorsult az apadás, ugyanis nincs utánpótlása a víznek, úgyhogy ahol az állami védvonalakon úgy ítélik meg, a töltéserősítéseket már elkezdhetik visszabontani. Hozzátette: a 24 órás figyelőszolgálat továbbra is figyelemmel kíséri a történéseket, ahogy teszik ezt a Dunakanyarban is.

Az önkormányzatok majd azokat homokzsákokat kezdhetik el bontani – és ahhoz keresnek segítséget –, amelyeket egyáltalán nem ért víz. Amiket ért víz, és bármilyen jelenséggel kapcsolatba kerültek, vagy jellemzően előfordulnak ott jelenségek, azokat még nem bonthatják vissza

– közölte a szóvivő.

Elmondta azt is, hogy Budapesten 50 centimétert csökkent a vízállás, a tetőzésekről pedig azt mondta, hogy szombat hajnal óta lefelé halad az árhullám, jelenleg Paksot is elhagyta már.

A hétfőn a tetőzést Baján várják, kedden pedig Mohácsra érkezik majd meg a víztömeg, a tetőzésektől pedig szerdán búcsúzhatunk el.

Arra a kérdésünkre, hogy mikorra várható az árvíz tényleges vége, elmondta, hogy a másodfokú készültség nagy valószínűséggel a jövő hét második felére várható. Azonban azt, hogy teljes mértékben mikorra szűnhet meg az árvízhelyzet, Siklós Gabriella még nem tudta megmondani.

Mindenhol apadni fog kedd után, a hétvége felé pedig már a fokozatból is kimegyünk. Ez sok helyen már semmilyen problémát nem jelent, azonban lesz olyan település, ahol még azért figyelni fognak a vízügyesek.

Nem valószínű, hogy a védműveket elkezdik visszabontani. Szerdától a vízügyeseket is haza fogják vezényelni, és amikor már a másodfok sincsen érvényben, akkor a 24 órás szolgálatra sem lesz szükség, így fokozatosan mindenkit hazavezényelhetnek

– tette hozzá Siklós Gabriella.

Az árvízhelyzetről az Indexen is beszámolunk folyamatosan frissülő, percről percre tudósításunkban, amelyet itt követhet nyomon.  Időjárás-előrejelzésünket a https://index.hu/idojaras oldalon kísérheti figyelemmel.

Rovatok