Index Vakbarát Hírportál

Döntött a kormányhivatal, azonnal elszállítják az illegális hulladékot Csepelről

2024. szeptember 23., hétfő 20:38

Hétfőn megkezdődött Csepelről az illegális hulladékok elszállítása, mivel a kialakult rendkívüli árvízhelyzet azonnali intézkedést tett szükségessé. A Pest Vármegyei Kormányhivatal már korábban felszólította a hulladékok illegális elhelyezéséért felelős személyt a holmik elszállítására, aminek az nem tett eleget. Az ügyben korábban Orbán Viktor miniszterelnök és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus koalíció elnöke is megszólalt.

A Pest Vármegyei Kormányhivatal haladéktalanul elszállíttatja a csepeli illegális hulladékot – közölte a hivatal hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az írták, a Pest Vármegyei Kormányhivatal a jogszabályoknak megfelelő eljárást folytatott az ügyben, és a hulladékok illegális elhelyezéséért felelős személyt már fel is szólította a kommunális, építési-bontási törmelékből, valamint bútorokból álló, tehát nem veszélyes hulladékok elszállítására.

A kialakult rendkívüli árvízhelyzetre tekintettel azonnali intézkedés vált szükségessé. Így a kormányhivatal mint hulladékgazdálkodási hatóság, haladéktalanul gondoskodott az érintett hulladékok elszállításáról, ami hétfőn megkezdődött – áll a közleményben.

Mint ahogy azt az Index is megírta, az Árvízinfó elnevezésű sajtótájékoztatón Orbán Viktor miniszterelnök is beszámolt egy illegális hulladéklerakó problémájáról Csepelen, ahonnan szerencsére nem kerül szemét a Dunába, ennek ellenére a víz levonultával fel kell számolni.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke ellenben azt állítja: Orbán Viktor nem mond igazat, amikor a Csepel-szigeti illegális hulladéklerakóból kimosott szeméthegyekről azt mondja, nem kerülnek a Dunába.

Az Index stábja vasárnap a helyszínen járt, ahol több helyi lakos is azt nyilatkozta, hogy illegális házfoglalók több évig foglalkoztak azzal, hogy pénzért raktak hulladékot a területre: ismeretlenek pár ezer forintért vállaltak illegális szemétlerakást azoknál, akik olcsón szerették volna megúszni, hogy a felesleggé váló dolgaiktól megszabadítsák őket. Egy tulajdonos pedig arra a nehézségre is felhívta a figyelmet, hogy az ár elvonultával a visszamaradt iszappal is meg kell küzdeniük, és a pincékbe befolyt vizet is csak ezután tudják kiszivattyúzni.

Az árvízhelyzetről az Indexen is beszámolunk folyamatosan frissülő, percről percre tudósításunkban, amelyet itt követhet nyomon.  Időjárás-előrejelzésünket a  https://index.hu/idojaras oldalon kísérheti figyelemmel.

Rovatok